Stockholm

Bilisternas vanligaste misstag – och det landar boten på

Trots att det är olagligt fortsätter bilister att använda telefonen när de är ute på vägarna.
Svarar du på meddelanden eller kanske scrollar igenom Instagram – när du sitter bakom ratten?. Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/Scanpix/TT och Pontus Lundahl/Scanpix/TT

Trots att det är olagligt fortsätter bilister att använda telefonen när de är ute på vägarna. Det är faktiskt det mest vanliga trafikbrottet, enligt trafikpolisen Hans Nilsson, som listar de mest förekommande brotten bakom ratten.


Läs mer

Svarar du på meddelanden eller kanske scrollar igenom Instagram – när du sitter bakom ratten? Att det sedan i början av 2018 är olagligt känner nog de flesta bilister till, ändå är det ett av de vanligaste felen i trafiken, enligt polisen Hans Nilsson.

– Det är ett brott som ligger i topp, tillsammans med hastighetsöverträdelser. Vi såg en effekt i början, då blev det en markant skillnad. Sedan glömmer folk bort det i vardagen och nu är det tillbaka, kanske inte riktigt på samma nivå som innan lagen, säger han till Lokaltidningen.

Vidare förklarar trafikpolisen att det är okej att ha en hörlur på sig i bilen, ifall att man måste ta ett samtal. Det är lagligt så länge bilisten inte håller telefonen i handen, och att det självfallet inte påverkar säkerheten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vanligaste misstagen i trafiken kan stå dig dyrt

Något annat som det slarvas friskt med, enligt Hans Nilsson, är användningen av blinkers.

– Blinkers verkar vara en lyxutrustning på bilar nuförtiden, som inte används varken i rondeller, när du kör ut från en parkeringsplats eller byter fil, säger han till Lokaltidningen.

Förutom att blinka ordentligt när man kör genom en cirkulationsplats, verkar det även vara svårt att ligga i rätt i den. Att så många missar att följa exempelvis högerregeln, vilket också är väldigt vanligt enligt Nilsson, tror han främst beror på stress.

Läs mer: Trafikvett, väjningsplikt och böter – det här gäller för cyklister

Vanligaste misstagen i trafiken – så dyrt kan det bli

  • Att använda mobiltelefonen och hålla den i handen under körning – 1 500 kronor
  • Att inte använda blinkers vid exempelvis filbyte eller i en rondell – 500 kronor
  • Att inte följa högerregeln – 2 000 kronor
  • Att konstant ligga i mittfilen – 500 kronor
  • Att köra om på fel sida – 1 000 kronor
  • Att inte stanna vid stopp-skylt – 2 500 kronor.
  • Att inte hålla avstånd till fordonet framför – 2 000 kronor

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.