"Ge stökiga ungdomar utegångsförbud"

Johan Pehrson (fp) vill ha utegångsförbud för unga som tänder bränder i Rosengård.


Johan Pehrson, Folkpartiets rättspolitiske talesman, vill överväga ett utegångsförbud för ungdomar som stökar, kastar sten mot utryckningspersonal och tänder bränder i Rosengård i Malmö.

Men polisen gör tummen ner.

– Jag tycker att det en sak man kan väcka, säger Pehrson, till TT.

En FP-arbetsgrupp har föreslagit partiets landsmöte i höst att regelverket om unga brottslingar bör ändras. Gruppen vill bland annat att socialtjänsten ska få vidta tvångsåtgärder även mot föräldrarnas vilja. Föräldrarnas ska också kunna bli ekonomiskt ansvariga för skador deras barn orsakar.

Gruppen föreslår också att domstolarna, inte minst av hänsyn till brottsoffren, ska kunna pröva brott som begåtts av barn under 15 år.

Bara de skyldiga

Tidigare har lokala moderater och sverigedemokrater krävt utegångsförbud för att stoppa bränder och bråk i området Herrgården i Rosengård i Malmö.

I en debatt i TV 4 på onsdagskvällen sade Pehrson att "man ska fundera på" ett utegångsförbud för de ungdomar i Herrgården som står för problemen. Han vill dock noga understryka, att hans förslag skiljer sig från M-företrädarens i att bara sådana ungdomar som verkligen visat sig skyldiga ska kunna få utegångsförbud.

Han vill alltså inte att ett sådant ska bli generellt.

– Då blir det verkligen stigmatiserande och kan motverka sitt syfte, säger Pehrson.

Avdela poliser

Han talar också om att landets länspolismästare är rädda över att oron i Rosengård ska sprida sig till andra delar av landet i sommar.

Därför vill Pehrson att varje polismyndighet i landet ska avdela ett antal poliser som får tjänstgöra i förväntade problemområden i sommar. Och se till att det är så många poliser på plats att det blir näst intill fysiskt omöjligt att tända de här bränderna.

Men Ulf Sempert, polismästare i Malmö, vill arbeta med den integrerade närpolismetoden i samverkan med de boende och med kommunala krafter. Han dömer också ut metoder som "vattenkanoner och utegångsförbud".

– Det är ju sådana åtgärder som inte har gjort någon nytta någon annanstans, säger han i TV 4.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.