Bussförare lika utsatta som poliser

Sex av tio bussförare har fått stenar eller ägg kastade på bussen. (TT)


Nära sex av tio bussförare har fått föremål som stenar eller ägg kastade på bussen, visar en rapport från Kommunal.

Våld och hot är ett annat problem.

- Man känner sig otrygg, säger bussföraren Asmerom Micael.

Bussförare är ungefär lika utsatta för våld och hot på arbetet som till exempel poliser, socialsekreterare och andra yrkesgrupper där man kan räkna med att bli utsatt, enligt uppgifter från Arbetsmiljöverket. Och långt ifrån allt som busschaufförer råkar ut för rapporteras vidare till verket. Det vanligaste problemet är människor som kastar stenar, ägg, äpplen eller till och med cyklar på körande bussar, visar en rapport från Kommunal.

- Man blir rädd och duckar. Då finns risk att man krockar eller kör i diket, säger Asmerom Micael som kört buss i Stockholm i åtta år, till TT.

Förändrat samhällsklimat

Ett annat problem, som nära en av tre bussförare råkat ut för det senaste året, är hot. Åtta procent har utsatts för våld en eller flera gånger.

- Vi har tittat på det här förr, och vi kan se att problemen ökat. Jag tror att det hör ihop med ett förändrat samhällsklimat, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn till TT.

Kommunal tror att kontanthanteringen måste bort från bussarna för att man ska få bukt med problemen. Så är det redan i Stockholm, och det har enligt Ylva Thörn haft positiv effekt.

Bland de andra krav som facket ställer finns förändrade upphandlingar med längre perioder och krav på arbetsmiljö.Ansvar Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna, och Anna Grönlund, ordförande på Svenska bussbranschens riksförbund, håller båda med om att bussförarnas situation är ett problem.

- Arbetsgivarna har ansvaret för arbetsmiljön, och det är inte acceptabelt att man utsätts för hot och våld på sitt arbete, säger Peter Jeppsson, till TT.

Men de är tveksamma till förändringar i upphandlingen. Upphandling ställer krav på trafiken, det är företagen själva som har ansvar för arbetsmiljön.

- Vi tycker inte att upphandlingarna ska vara så detaljerade, säger Anna Grönlund till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bomullskrut från väst till ryska granater

Framgångsrika vindistrikt kan bli förlorare

De känsliga vinrankorna brukar liknas vid kanariefågeln i kolgruvan för ett ändrat klimat. Upp till 70 procent av vinregionerna kan bli olämpliga för produktion om världen missar klimatmålen, enligt en studie.

Höj pensionen med 500 kronor i månaden – med enkla knepet

Tjänstepension med hög eller låg risk? Pensionsmyndighetens Monica Zettervall ger sina bästa råd för hur du ska förvalta dina pengar – beroende på hur våghalsig du vill vara.

Morgonens nyheter 30 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Minröjningen i Ukraina kan ta hundratals år

1 timme sedan
Ukraina har blivit ett av världens mest minerade länder. På ungefär 30 procent av landets yta bedöms det i dag finnas minor eller odetonerad ammunition. Röjning pågår – men det kan ta över 750 år innan marken är säker.

Bottenrekord i Italien: 6 födslar per 11 dödsfall

1 timme sedan
Det föds rekordfå barn i Italien, visar nya siffror från Italiens statistikbyrå Istat, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Per 1 000 invånare föddes under förra året 6 barn samtidigt som 11 personer dog.