Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson Mats Persson informerar sin riksdagsgrupp om förhandlingsläget.
Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson Mats Persson informerar sin riksdagsgrupp om förhandlingsläget. - Foto: TT

Förhandlingarna kärvar in i det sista

Ännu finns ingen överenskommelse om en ny regering.Moderaterna beskrivs som "stressade".Partiledaren Ulf Kristersson ska avrapportera försöken att bilda regering i morgon.


Riksdagens talman gav honom två veckor på sig att sondera terrängen för en ny högerregering. På onsdag klockan 11 ska Kristersson lämna rapport.

Men fortfarande sent på tisdagseftermiddagen pågick förhandlingar. Då hade Liberalernas ledare Johan Pehrson ett möte med Kristersson.

På väg ut från M:s riksdagskansli bekräftade Pehrson att förhandlingarna fortfarande pågår. Han beskrev mötet som "viktigt" och att det handlade om "hur vi ska ta Sverige framåt".

Mycket tyder på att det är Liberalernas eventuella plats i en regering med M och KD som skapar problem.

SD ställer krav

I förra veckan rapporterade flera medier att Sverigedemokraterna (SD) motsätter sig att L sitter med i regeringen. I så fall kommer SD att ställa hårda krav för att släppa fram en sådan regering.

På frågan om L kommer att finnas med i en ny regering svarar Pehrson:

— Det finns goda möjligheter för det utifrån valresultatet.

Inte bara SD:s utan även L:s röster är viktiga för att Kristersson ska kunna bli Sveriges näste statsminister. L;s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson uppger att liberalerna är "övertygade om" att de får vara med i regeringen.

Om regeringsförhandlingarna blir klara till onsdag ”återstår att se”, enligt honom.

— Vi har ingen brådska, det viktigaste är att det här blir bra för Sverige, sade Persson till SVT tidigt på tisdagseftermiddagen.

"Lite stressade"

Ett par timmar efter det uttalandet informerade Persson partiets riksdagsgrupp om förhandlingsläget. Utanför lokalen väntade journalister som genom en glasdörr kunde se delar av hans power point-presentation.

På en skärm stod att skarpa förhandlingar fortsätter i närtid under rubriken "läget", rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt L håller förhandlingarna "god ton" och att det är "nära".

På skärmen stod också att Moderaterna "är lite stressade" och att "Liberalerna har ingen brådska".

På frågan om vad som menas med "stressade" svarar partiledaren Johan Pehrson.

— Det är ingen hemlighet att det sker avrapportering i morgon.

Men Pehrson spelar samtidigt ned betydelsen av Kristerssons avrapportering till talmannen och beskriver den som en "avstämningspunkt" i stället för en deadline.

Efter mötet med Kristersson återvände Pehrson till mötet med sin riksdagsgrupp. Det mötet var slut strax efter halv sju-tiden på tisdagskvällen.

Mer tid?

Om ingen överenskommelse nås innan onsdag förmiddag tvingas Kristersson begära mer tid av talmannen.

Förhandlingarna har nu pågått i en månad. De handlar dels om vilken politik en ny regering ska driva, dels om vilka partier som ska sitta i regeringen.

Om en överenskommelse om regeringssamarbete nås innan Kristersson ska gå till talmannen på onsdag, så skulle den också kunna förankras i riksdagsgrupperna vid extra insatta möten på onsdag morgon.

Då skulle riksdagen kunna rösta om Kristersson som Sveriges nye statsminister tidigast på fredag.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, till vänster, och partiets ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, till höger. Arkivbild.

Någon egentlig deadline för när en ny regering måste vara på plats finns inte, men det finns flera frågor som det är bråttom för en ny regering att ta tag i.

Akuta frågor

En akut fråga är det högkostnadsskydd mot höga elräkningar som högerpartierna lovat ska vara på plats den 1 november. Svenska Kraftnät har av den avgående regeringen fått i uppdrag att ta fram ett förslag till senast den 15 november.

Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin angrep i en debattartikel i måndags S-regeringen för att inte vilja inte skynda på processen utan "rent demonstrativt vilja sitta på händerna".

— Jag tycker det är väldigt svagt. Det är häpnadsväckande svagt, säger statsminister Magdalena Andersson (S) om kritiken till Aftonbladet.

En annan akut fråga är de pågående diskussionerna med Turkiet för att få landet att godkänna ett svenskt Natomedlemskap. Det kan behövas att även Sveriges nye statsminister försäkrar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att överenskommelsen från i somras ska fullföljas.

En tredje akut fråga är statsbudgeten för nästa år. Senast den 15 november måste den ligga på riksdagens bord. Budgetförhandlingar mellan högerpartierna pågår, bland annat om hur man ska möta en hotande lågkonjunktur utan att spä på inflationen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!