Det finns ingenting som pekar mot ihållande rubbningar i menscykeln efter covidvaccinering.
Det finns ingenting som pekar mot ihållande rubbningar i menscykeln efter covidvaccinering. - Foto: Johan Nilsson/TT

Besked om vaccin och mensrubbningar: "Svårstuderat område"

Sedan vaccineringen mot covid-19 inleddes har det kommit rapporter om att den skulle påverka kvinnors menscykel. Men när stora mängder data gåtts igenom tycks risken minimal.


Om studien

Studien som publicerades i BMJ i augusti innehöll uppgifter från 14 936 individer som vaccinerats mot covid-19. Dessa jämfördes med 4 686 ovaccinerade. De som vaccinerats hade fått olika former av vaccin bland annat mRNA-vaccin.

Uppgifterna som analyserades hämtades från fertilitetsappen Natural Cycles efter medgivande från användarna.

Forskarna jämförde snittet på menscyklernas längd tre månader innan vaccinering med cyklerna efter. Efter en dos hade kvinnor som vaccinerats i snitt 0,7 dagars längre menscykel jämfört med icke-vaccinerade. Efter dos två var skillnaden i cykellängd 0,5 dagar mellan grupperna.

Den största skillnaden gällde de kvinnor som tagit båda doserna inom en och samma menscykel.

Efter ytterligare en cykel återgick längden till den innan vaccinering och det var inte längre någon skillnad mellan grupperna.

Efter rapporter om att kvinnor fått olika typer av misstänkta mensrubbningar i samband med att de vaccinerats mot covid-19 inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en genomgång av de uppgifter som nått dem.

I juni konstaterade EMA att det inte gick att slå fast ett samband mellan utebliven mens och mRNA covidvaccin. Inte heller mellan vaccinering och kraftiga blödningar kunde de se något samband även om de fortsatt följer frågan.

Läkemedelsverket: "Ingen klinisk betydelse"

Men i augusti publicerades en studie som gjort på uppdrag av amerikanska statliga National institues of health med data grundat på en fertilitetsapp där kvinnor själva dokumenterat information om menscykeln. Forskarna lyfte i sin slutsats att det fanns ett samband mellan covidvaccinering och en något förlängd menscykel.

Det handlar om att nästföljande menscykel efter vaccinering försköts i snitt en knapp dag. En förändring som upphör efter en till två månader.

— Man ska absolut inte förringa någonting men eftersom rubbningar i menstruationscykeln är så oerhört vanligt är det ett svårstuderat område. Det finns många faktorer som påverkar den. Det kan vara stress, dålig sömn, hård fysisk träning eller infektioner, säger Ebba Hallberg, vid enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Eftersom ett vaccin sätter igång ett immunsvar som påminner om en infektion skulle det kunna inducera en en stressreaktion i kroppen som i sin tur skulle kunna påverka menscykeln.

— Men eftersom förändringen som syntes i just den studien också gick tillbaka snabbt kan man inte säga att den har någon klinisk betydelse, säger Ebba Hallberg.

Följer frågan

Många kvinnor har också alltid olika längd på sina cykler och den knappa dags skillnad som som noterades i amerikanska studien ger ingen anledning till oro, enligt Ebba Hallberg.

I Sverige har det hittills getts omkring 25 miljoner doser covidvaccin. Fram till nu har det inkommit runt 8 000 rapporter om misstänkta biverkningar kopplade till mensrubbningar. Merparten handlar om milda biverkningar som rikligare eller minskad blödning samt fler eller färre antal dagar i en menscykel.

— Vi följer självklart detta kontinuerligt och skulle vi få en signal om att det blir fler tittar vi närmare på det. Men man ska i sammanhanget komma ihåg vad vaccinerna skyddar mot, nämligen svår sjukdom och död i covid-19, säger Ebba Hallberg.

Topp efter medierapportering

Ebba Hallberg pekar också på att man på myndigheten alltid ser en topp i antalet rapporter om misstänkta biverkningar när det är fokus i medier på en viss fråga. Detsamma gäller mensrubbningar.

— Därför är det väldigt svårt att säga om det ökar eller minskar. Det ökar nästan alltid när medier rapporterar om det, eller om det på annat sätt varit i fokus i omvärlden, säger hon.

Att det skulle finnas någon omfattande oro är inget man märkt av bland gynekologer enligt Mikael Algovik, ordförande i Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

— Jag är medveten om att det finns en ökad debatt om detta på sociala medier, men jag har själv inte upplevt någon ökad mängd frågor eller oro kring detta. Jag kan inte svara för hela landet men har heller inte hört det från de kollegor jag pratat med, säger han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!