Tullverket hittade Sir Väs på Skansen.
Tullverket hittade Sir Väs på Skansen. - Foto: Tullverket & Skansenakvariet

Så hittades kungskobran Sir Väs – med hjälp av Tullverket

Ett tag såg det ut som kungskobran Sir Väs aldrig skulle hittas. Men så ryckte Tullverket ut – och hittade den giftiga ormen.
– Vi är glada att vi kunde bidra med vår expertis och utrustning, säger Michaela Linderoth, pressekreterare Tullverket, till Nyheter24.


I lördags rymde Sir Väs genom en lampa från sitt terrarium på Skansen. Med hjälp av mjöl, råttlukt och små kameror har Skansens personal försökt att locka fram den giftiga kobran, men utan att lyckas. 

Dagarna gick, och till slut avslutades det intensiva sökarbetet. 

– Vi har ju borrat och letat och stökat, så strategin är att bara låta kamerorna jobba, och att vi inte gör något alls. Detta så att ormen känner sig trygg och lämnar sitt område så vi faktiskt kan ta in den. Vi tror och hoppas att ormen kommer ta sig in i sitt eget terrarium igen, berättade Anna Wahlström för Nyheter24 då.

Här kan du se hur sökandet efter Skansens kobra Sir Väs har gått till.

Skansen-Jonas och Sir Väs. Foto: Skansenakvariet

Kobran Sir Väs hittades – med hjälp av Tullverket

Men på fredagen kom beskedet att Sir Väs hade lokaliserats. Det var natten mot fredag som en kamera hade lyckats fånga kungskobran på film i ett avgränsat utrymme i närheten av terrariet den rymt ifrån.  

Det var personal från Tullverket, som med hjälp av handburna röntgenkameror kunde hitta Sir Väs. Tullverket kontaktades av Jonas Wahlström, och ställde upp direkt.  

– Det är inte ett ordinarie uppdrag, men vi är glada att vi kunde bidra med vårt expertis och tullverkets utrustning, och hjälpa till att hitta den här giftiga ormen, säger Michaela Linderoth till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi använder handröntgen i vårt ordinarie kontrollarbete. För att röntga kartonger och bildörrar för att upptäcka saker som inte ska vara där, som vapen eller farliga föremål.

Sir Väs är fortfarande inte fångats in, men Tullverkets arbete är slutfört. 

– Ja, vårt uppdrag var att lokalisera ormen, inte att ta om hand den. Det får Skansens  personal göra, det är de duktigare på, säger Michaela Linderoth.

Tullverket söker efter Sir Väs med hjälp av handröntgen. Foto: Tullverket

Det händer i kroppen fram tills du dör – om du blir biten av Skansens kungskobra Sir Väs

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!