Den nya kattlagen träder i kraft den 1 januari 2023.
Den nya kattlagen träder i kraft den 1 januari 2023. - Foto: Pexels och Henrik Montgomery/TT

Veterinären varnar för förvirring kring nya kattlagen: "Rörigt"

En ny kattlagg träder snart i kraft, men enligt Lena Nilsson, veterinär vid Hemveterinären i Blekinge, finns det stor risk att det uppstår förvirring bland kattägare.
– Det är ju väldigt rörigt, säger hon till P4 Blekinge.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Katter är ett av de allra vanligaste husdjuren bland det svenska folket, men många kattägare har ändå missat att en ny kattlag träder i kraft från och med årsskiftet.

Den nya lagen innebär att man måste registrera sin katt hos Jordbruksverket. Här kan du läsa mer om nya kattlagen som träder i kraft den 1 januari 2023.

Veterinären om nya kattlagen: "Rörigt"

Men sedan tidigare finns det redan två frivilliga register – något som lär leda till förvirring, enligt veterinären Lena Nilsson, verksam vid Hemveterinären i Blekinge. 

– Det är ju besvärligt att det finns tre register och det är svårt för kattägare att veta vilket man ska registrera i. Vilket är det som gäller?, säger hon till P4 Blekinge och fortsätter:

– Det är ju väldigt rörigt och det är väldigt tråkigt att Jordbruksverket inte kommit ut med någon information fastän det bara är två månader kvar. Det är väldigt frustrerande för oss veterinärer eftersom folk frågar oss varje dag.

Jordbruksverket: "Gott om tid"

Lena Nilsson hade velat se att myndigheten tog över de två befintliga registren, men på grund av dataskyddsförordningen GDPR är detta inte möjligt, enligt Jordbruksverket. 

Man håller inte heller med om att informationen varit bristfällig.

– Jag tycker att vi har gått ut med all information vi har och registreringen ska ju ske i januari, så än så länge är det ju gott om tid att förse sig med information, säger Christoffer Leijonwirth på Jordbruksverket till P4 Blekinge.

/
Lag