Psykvården nekade - mannen förfrös

"Läkaren borde ha kontaktat mannens anhöriga."


Den 64-årige hälsingebon bedömdes som mycket förvirrad när han besökte sin familjeläkare. Läkaren skickade honom till Hudiksvalls Sjukhus.

Men läkare på öppenvårdsavdelningen bedömde att han inte var i behov av slutenvård. Senare samma kväll hittades mannen liggandes på gatan, svårt nerkyld och extremt förvirrad.

Nu har Landstinget Gävleborg anmält händelse till Socialstyrelsen. Den anmälningsansvariga läkaren, Eva Eriksson Gordon, menar att det är viktigt att ärendet kommer upp i allmänt ljus.

–Eftersom patienten fått en vårdskada är det viktigt att det utreds, säger Eva Eriksson Gordon till Nyheter24.

Gjorde läkaren på öppenvårdsavdelningen en missbedömning?

–Det vet jag inte. Självklart tvivlar jag inte på läkarens bedömning. Däremot anser jag att läkaren borde ha kontaktat mannens anhöriga. Då kanske läkaren fått en annan bild av mannens situtation och i slutändan gjort en annan bedömning.

Senare på kvällen när polisen fann mannen var han mycket förvirrad och kröp runt i snön och försökte laga sin bil. De förde honom till psyket där han omedelbart lades in på tvångsvården.

Där konstaterades det att han ådragit sig allvarliga förfrysningsskador. Och enligt läkare på sjukhuset kommer skadorna troligen innebära en funktionsnedsättning för patienten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.