Torsdag 7 Jul
Stockholm

Ombudsman ska stoppa självmord

Mp föreslår ombudsman på landets häkten för att bistå de intagna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inför en "fångombudsman" för häktade och dömda. Det är ett av flera förslag som miljöpartiet vill genomföra för att komma till rätta med självmordsproblematiken på landets häkten. Åtgärdsplanen beräknas kosta totalt drygt 60 miljoner kronor årligen, skriver Dagens Nyheter.

Kriminalvårdens chef Lars Nylén skrev nyligen på DN Debatt att myndigheten inte längre klarar av att utreda självmorden. Han efterlyser därför en kontrollmyndighet, en kriminalvårdsinspektion, vilket är precis vad miljöpartiet var ute efter, säger partiets rättspolitiska talesperson Mehmet Kaplan. Inom kort väntas miljöpartiet presentera ett antal åtgärder för att främja de intagnas väl och ve.

- Det låter möjligen som en daltande funktion, men så är det förstås inte. Det handlar om en instans för att säkerställa rättssäkerheten för de som hamnat i det statliga våldsmonopolets händer, säger Mehmet Kaplan till DN.se.

Vid sidan av att minimera risken för statliga kränkningar skulle en fångombudsman också kunna hjälpa de intagna med att formulera korrekta anmälningar. Dessutom skulle fångombudsmannen kunna fungera som opartisk assisten och bistå i arbetet inför och vid de intagnas frigivning.

Enligt miljöpartiets Mehmet Kaplan skulle en fångombudsman kosta cirka 5 miljoner kronor att inrätta och sedan ett par miljoner kronor per år, I partiets åtgärdsplan ingår också ökade resurser till Kriminalvårdens personal och dess psykvård med 50 respektive 10 miljoner kronor.

- Vi vet att Kriminalvården sedan en tid går på knäna. Regeringens satsning på fler poliser kommer förhoppningsvis leda till lägre antal brott, men samtidigt att fler lagförs. Därför måste hela rättskedjans resurser förstärkas, säger Mehmet Kaplan som också är miljöpartiets ledamot i justitieutskottet.

Hela oppositionen har varit kritisk mot att så inte har skett.

Under de senaste tio åren har i snitt drygt fem personer om året begått självmord i häkten, med en dyster toppnotering på 12 i fjol. Hittills under året har sex frihetsberövade personer tagit sina liv, och antalet "avbrutna destruktivt självskadande handlingar eller självmordsförsök är 82 stycken, skriver DN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.