Ombudsman ska stoppa självmord

Mp föreslår ombudsman på landets häkten för att bistå de intagna.


Inför en "fångombudsman" för häktade och dömda. Det är ett av flera förslag som miljöpartiet vill genomföra för att komma till rätta med självmordsproblematiken på landets häkten. Åtgärdsplanen beräknas kosta totalt drygt 60 miljoner kronor årligen, skriver Dagens Nyheter.

Kriminalvårdens chef Lars Nylén skrev nyligen på DN Debatt att myndigheten inte längre klarar av att utreda självmorden. Han efterlyser därför en kontrollmyndighet, en kriminalvårdsinspektion, vilket är precis vad miljöpartiet var ute efter, säger partiets rättspolitiska talesperson Mehmet Kaplan. Inom kort väntas miljöpartiet presentera ett antal åtgärder för att främja de intagnas väl och ve.

- Det låter möjligen som en daltande funktion, men så är det förstås inte. Det handlar om en instans för att säkerställa rättssäkerheten för de som hamnat i det statliga våldsmonopolets händer, säger Mehmet Kaplan till DN.se.

Vid sidan av att minimera risken för statliga kränkningar skulle en fångombudsman också kunna hjälpa de intagna med att formulera korrekta anmälningar. Dessutom skulle fångombudsmannen kunna fungera som opartisk assisten och bistå i arbetet inför och vid de intagnas frigivning.

Enligt miljöpartiets Mehmet Kaplan skulle en fångombudsman kosta cirka 5 miljoner kronor att inrätta och sedan ett par miljoner kronor per år, I partiets åtgärdsplan ingår också ökade resurser till Kriminalvårdens personal och dess psykvård med 50 respektive 10 miljoner kronor.

- Vi vet att Kriminalvården sedan en tid går på knäna. Regeringens satsning på fler poliser kommer förhoppningsvis leda till lägre antal brott, men samtidigt att fler lagförs. Därför måste hela rättskedjans resurser förstärkas, säger Mehmet Kaplan som också är miljöpartiets ledamot i justitieutskottet.

Hela oppositionen har varit kritisk mot att så inte har skett.

Under de senaste tio åren har i snitt drygt fem personer om året begått självmord i häkten, med en dyster toppnotering på 12 i fjol. Hittills under året har sex frihetsberövade personer tagit sina liv, och antalet "avbrutna destruktivt självskadande handlingar eller självmordsförsök är 82 stycken, skriver DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.