Se upp för detta när du cyklar i mörker
Cyklister måste, precis som bilisterna, följa och ha koll på en hel del trafikregler. - Foto: Magnus Andersson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Vanliga misstaget på cykel kan leda till svidande böter

Är du en sån som gärna cyklar till och från önskad destination – oavsett väder och årstid? Då gäller det att hålla koll på den här regeln som kan, om den inte följs, svida rejält i plånboken. I värsta fall kan även både du och andra trafikanter komma till skada.


Cyklister måste, precis som bilisterna, följa och ha koll på en hel del trafikregler. Oavsett om du sitter på en sadel eller bakom en ratt gäller det att väja vid högerregeln och endast cykla där det är tillåtet att cykla.

– Jag tror att man är medveten, men att man kanske inte tänker sig som ett fordon. Alla regler som gäller för ett fordon vid framförandet gäller i stort sett också cykeln, har polisen Hans V Nilsson tidigare sagt till Nyheter24.

Här kan du läsa mer om trafikreglerna som gäller för cyklister – och vad boten kan landa på.

Under vintertid, finns det något som är särskilt viktigt att tänka på både för din och andras säkerhet i trafiken.

Det här gäller om du cyklar i mörker

Under de kalla månaderna i Sverige är det även mer ofta än sällan väldigt mörkt på gatorna. Det innebär också att din cykel måste vara utrustad med, förutom broms och ringklocka, en hel del reflexer och lysen.

Om du cyklar i mörker är det viktigt att ha en lykta med fast vitt eller gult ljus fram eller en strålkastare, en lykta med rött ljus bak, vit reflex fram, röd reflex bak och orangegula eller vita reflexer på sidorna.

Men hur mycket kan boten landa på?

  • Fört fordon utan att ha föreskriven belysning tänd under mörker: 500 kronor
  • Reflexanordning saknas/bristfällig (vid färd vid mörker): 500 kronor

Källa: Polisen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!