Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under en paus i huvudförhandlingen om terroristbrott i Visby som vid Gotlands tingsrätt.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under en paus i huvudförhandlingen om terroristbrott i Visby som vid Gotlands tingsrätt. - Foto: Tim Aro/TT/Polisen

Annie Lööfs omskakande ord vid rättegången: "Han har behövt möta min blick"

Det har varit "känslosamt och omskakande" att medverka vid rättegången om dådet vid Almedalen – men det har också varit en viktig markering mot den terroråtalade Theodor Engström.


"Att som målsägande under åtalspunkten förberedelse till mord, sitta mittemot har varit en viktig markering. Den tilltalade har behövt möta min blick", skriver C-ledaren Annie Lööf efter att den sista av fem förhandlingsdagar i Visby tingsrätt avslutats på tisdagen.

Det har även varit viktigt på ett personligt plan för att bearbeta det som hänt, skriver hon.

"Det har varit viktigt för mig att få tid att lyssna, ta in och bearbeta. Att vara målsägande i denna typ av rättegång är inget jag önskar någon och det har stundtals varit påfrestande".

Annie Lööfs ord om Ing-Marie Wieselgren

Under förhandlingen har hon främst tänkt på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, som mördades av Theodor Engström, och på Wieselgrens anhöriga och vänner.

"Wieselgren var en ledstjärna för en bättre psykiatri med patienten i fokus och hennes gedigna gärning kommer vara betydelsefull framåt. De kommer aldrig få återse sin älskade Ing-Marie och detta faktum gör riktigt ont. All omtanke till er", skriver Annie Lööf i ett inlägg på Facebook.

Lööf ser nu fram emot att "få lägga fullt fokus", på arbetet som partiledare.

Domen mot Theodor Engström meddelas den 6 december.


TT
/
/
/
/
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!