Det finns oro för att egyptiska myndigheter övervakar deltagare på FN:s klimatkonferens COP27 i Sharm el-Sheikh.
Det finns oro för att egyptiska myndigheter övervakar deltagare på FN:s klimatkonferens COP27 i Sharm el-Sheikh. - Foto: TT

Misstänkt övervakning på FN:s klimatkonferens

Misstankar om att den egyptiska staten samlar information om deltagarna vid det stora klimatmötet har fått FN att reagera. Nu ska säkerhetsrådet undersöka saken.


Fakta: Kraftig kritik mot värdlandet

Enligt organisationen Human Rights Watch har egyptiska staten fängslat omkring 60 000 personer utan rättegång.

En av de mest kända är Alaa Abdel Fattah som var en förgrundsgestalt i revolten mot Hosni Mubarak 2011. Han avtjänar ett femårigt fängelsestraff för att ha spridit "falska nyheter" när han delade ett Facebookinlägg om polisbrutalitet.

Under det pågående klimatmötet har det kommit en strid ström av reaktioner och kommentarer kring misstankar om att deltagarna övervakas på olika sätt.

Det handlar bland annat om konferensens officiella app som tusentals deltagare har laddat ned, och som enligt uppgifter skulle kunna användas av den egyptiska staten för informationsinsamling. Enligt uppgifter till bland andra The Guardian har appen tillgång till användarnas foton, mejl, position och passnummer.

Kameror i taxibilar

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har inför mötet varnat för att det installerats kameror i hundratals taxibilar i Sharm al-Sheikh, och ifrågasatt syftet med dessa.

I helgen protesterade även tyska deltagare då de filmats och fotograferats efter en programpunkt med systern till demokratiaktivisten Alaa Abdel-Fattah som sitter fängslad i Egypten.

Jan Ljungberg, professor i informatik vid Göteborgs som forskar om olika typer av övervakning, säger att det säkraste är att lämna sin telefon hemma när man besöker ett auktoritärt land.

— Att ladda ner en app kan innebära en risk, i länder där staten har kontroll över infrastrukturen är det möjligt att komma åt telefonen utan att du installerar något. Den tekniken finns, säger han.

Marknaden är stor

Han arbetar främst med övervakning i en nordiskt kontext, men säger att marknaden för teknik som kan övervaka är stor. Hans tips åt den som åker till länder där risken finns att någon vill övervaka dig är att ta en blank telefon som du inte tar med hem igen.

— Det går också att låta någon med rätt kunskap gå igenom telefon och datorn när du kommer hem, säger han.

Han tillägger att det troligen inte är någon risk för de allra flesta, men att aktivister, politiker, journalister eller andra som kan vara av intresse för totalitära statsmakter bör vara försiktiga.

Säkerhetsrådet utreder

Det har också riktats kritik mot att säkerhetsvakter inne på området, som betraktas som FN-mark, är egyptiska poliser. I måndags bekräftade FN:s säkerhetsråd till nyhetsbyrån AP att det känner till de anklagelser som kommit, och att det undersöker saken närmare. Men säkerhetsrådet uppger också att det är nödvändigt att använda inhemska poliser eftersom behovet av säkerhetspersonal är så omfattande.

Från egyptiskt håll tillbakavisas anklagelserna. Wael Aboulmagd, representant för det egyptiska ordförandeskapet, säger till AP att det bara är vaga och oriktiga anklagelser som för bort fokus från klimatfrågan.

TT
/
/
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!