Stockholm

Svensk besvikelse över klimatuppgörelse

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och chefsförhandlare Mattias Frumerie på FN:s klimatmöte COP27.
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och chefsförhandlare Mattias Frumerie på FN:s klimatmöte COP27. Foto: TT

Överenskommelsen om en klimatfond välkomnas. Men i övrigt är man från svenskt håll inte särskilt nöjd med utfallet av det två veckor långa klimatmötet.Jag tycker att vi hade velat se ett bättre resultat, helt klart, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie till TT.


Att man under mötet i Sharm el-Sheikh lyckats komma överens om en fond för skador och förluster där rikare länder ska betala fattigare länder för skador som orsakats av klimatförändringarna är välkommet, menar Mattias Frumerie.

EU, men även USA, har dock varit tveksamma till en ny fond.

— Jag tycker att det var välkommet att vi från EU:s sida kunde ta det steget och gå utvecklingsländerna till mötes i någonting som många hade efterfrågat, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

"Skarpare skrivningar"

Exakt hur den här fonden ska se ut, hur mycket pengar den kommer att innehålla och vilka som ska få ta del av pengarna är dock oklart. Enligt Frumerie är överenskommelsen kring fonden inte den mest optimala lösningen:

— Men nu har beslutet kommit, och då ska vi så klart från svensk och EU:s sida bidra så att det blir ett så bra resultat som möjligt, säger Frumerie.

Han lämnade mötet innan ett slutdokument hade klubbats igenom, men säger att Sverige framför allt hade velat se skarpare skrivningar kring utsläppsminskningarna.

Inte nöjda

— Det vi såg från EU:s sida innan jag lämnade var att innehållet i den överenskommelsen hade kunnat vara mycket bättre, säger han från flygplatsen i Istanbul under söndagsmorgonen.

— Vad det gäller det här arbetsprogrammet hade vi gärna sett en starkare plattform för att driva på det globala arbetet.

TT: Så från svensk sida är vi inte så jättenöjda med utfallet?

— Nej, jag tycker att vi hade velat se ett bättre resultat, helt klart.

TT
/
/
EU
/
/
USA

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.