En kampanj i sociala medier har riktats mot statsminister Ulf Kristersson (M), där han anklagas för att ha brutit löften till den nu avlidna Hédi Fried om att inte samarbeta med SD. Arkivbild.
En kampanj i sociala medier har riktats mot statsminister Ulf Kristersson (M), där han anklagas för att ha brutit löften till den nu avlidna Hédi Fried om att inte samarbeta med SD. Arkivbild. - Foto: TT

"Hédi Fried" fyller Kristerssons Instagramflöde

Kommentarer med "Hédi Fried" fortsätter att strömma in på statsminister Ulf Kristerssons konton på sociala medier efter nyheten om att Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit.


Inläggen är en del av en kampanj som pågått en längre tid mot Kristersson, anklagad för att ha brutit ett löfte till Fried.

Kampanjen startade i protest mot att moderatledaren öppnade för ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna (SD).

Samarbetet ses av kritiker som ett brott mot ett löfte om att inte samarbeta med SD som de hävdar att Kristersson gav till Fried inför valet 2018.

Ord står mot ord när det gäller vad Kristersson faktiskt lovade Fried.

Kristerssons och M:s version är att han lovade att den dåvarande Alliansen – där M ingick tillsammans med C, KD och L – inte skulle samarbeta med SD.

Hédi Fried själv har till tidningen Dagens Nyheter (DN) sagt att detta stämmer. Men DN-fotografen Paul Hansen har i sociala medier skrivit att han var på plats när löftet gavs och att han hörde Kristersson lova att han "aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med SD".

DN rapporterade på söndagsförmiddagen att Hédi Fried gått bort, med hänvisning till familjen. Det följdes av en våg av ytterligare "Hédi Fried" i kommentarsfälten på flera dagar gamla inlägg i Kristerssons Instagram-flöde.

Vid lunchtid på söndagen kommenterade statsministern Hédi Frieds bortgång på sin Facebook-sida:

"Få gjorde lika mycket som Hédi Fried för att ge min och mina barns generationer kunskap om Förintelsens brott mot mänskligheten. Jag är djupt tacksam över hennes och andra Förintelseöverlevares gärning. De har betytt oerhört mycket för att sprida kunskap och bemöta myter, men också för att värna människovärdet och stärka demokratins motståndskraft", skriver Ulf Kristersson och tillägger att hans tankar är hos hennes anhöriga.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.