Därför kunde det snöa och åska samtidigt
Natten mot måndagen blev det dubbelt upp vädermässigt på flera håll i landet, vilket kan ha förvånat en del - Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT och Florian Gaertner/TT

Började det åska mitt i snörusket hos dig? Det här beror det på

Blixtar och dunder – mitt i ett snöfall. Under natten mot måndagen blev det dubbelt upp vädermässigt på flera håll i landet, vilket kan ha förvånat en del. Men vinteråska är vanligare än man tror, enligt SMHI.


I Södertälje misstogs de kraftiga smällarna för skottlossning, och polisen fick in flera larm under natten till måndagen. Det visade sig dock vara helt vanlig åska.

— Åska är ett fenomen som man förknippar med sommaren, men det kan faktiskt förekomma även under vintern, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Kan det åska när det snöar?

Nattens vinteråska drabbade främst Stockholmsområdet och Gotland, men även andra delar av landet.

— Över Stockholm kom åskan strax efter midnatt och framåt ett-tiden i natt, men vidare under morgonen har det fortsatt förekomma enstaka urladdningar i delar av Götaland och Svealand. Vi har även fått en urladdning i Gävleborgs län.

Thundersnow i Stockholm - så bildas åsksnö och snöblixtar

Fenomenet inträffar oftast nära kusterna i södra Sverige, när kallare luft rör sig över vatten som fortfarande är ganska varmt, berättar Alexandra Ohlsson.

— När det sedan kommer in över land så kan det ha byggts upp tillräckligt med spänningar i luften så att vi får en blixturladdning, säger hon.

Är åsksnö eller åsksnö ovanligt?

— Det är faktiskt vanligare än man tror. Men det är inte så vanligt att man har utbredd åska, utan främst är det några enstaka blixtar som kan förekomma under vintern, säger Alexandra Ohlsson.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.