Vulvodyni drabbar främst unga kvinnor.
Vulvodyni drabbar främst unga kvinnor. - Foto: Lars Pehrson/TT

Kvinnor med vulvasmärta ska få bättre vård - patienter ska få vård tidigt

Vården för kvinnor med vulvodyni måste utvecklas, anser Socialstyrelsen. Nu publicerar myndigheten nya riktlinjer för vården.


Fakta: Vulvodyni

Så kallad provocerad vulvodyni, som även kallas vestibulit, är ett smärttillstånd som främst drabbar unga kvinnor.

Smärtan är lokaliserad till slemhinnan runt slidöppningen. För många innebär det en intensiv, brännande smärta runt slidöppningen vid till exempel samlag eller tamponganvändning. Vissa får även ont av exempelvis trånga byxor, av att cykla eller att rida.

Tillståndet påverkar sexuella relationer och vardagsaktiviteter, allmänt välbefinnande och livskvalitet hos den drabbade.

Den exakta orsaken är oklar. Men studier har bland annat visat att svampinfektioner kan vara en utlösande orsak vid vulvodyni.

Källor: Socialstyrelsen, Uppsala universitet, 1177.se.

Enligt en tidigare rapport från Socialstyrelsen finns både okunskap och stora skillnader i vården av vulvodyni, som för många drabbade innebär stora smärtor vid exempelvis samlag.

Bland annat förekommer långa väntetider på diagnos och behandling, samtidigt som vissa regioner inte erbjuder specialistvård.

Vården ska bli mer jämlik

"Problemet för patienter i dag är att det kan ta lång tid och krävas många vårdbesök innan de får rätt diagnos och behandling. Patienter upplever också ibland att deras problem inte alltid tas på allvar", säger Jenny Halldén, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tanken med de nya riktlinjerna, som innehåller 18 olika rekommendationer om både diagnostik och behandling, är att vården framöver ska bli bättre och mer jämlik.

"En av de viktigaste delarna handlar om att patienten ska få vård tidigt, för det ökar chansen att bli frisk snabbare", säger Nina Bohm-Starke, gynekolog och överläkare vid Danderyds sjukhus.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!