Sola lagom - hudcancern ökar igen

Den farliga hudcancern ökar 6-7 procent årligen.


Under 90-talet tog vi hudcancern på allvar - då låg antal sjukdomsfall på en jämn nivå. Nu verkar varningar om faran med solning och ultraviolett ljus inte nå fram, och då ökar fallen igen.

– Vi har haft ett ökande välstånd där vi kunnat åka bort på solresor i stor omfattning och ett ökat solariebruk. Det finns en industri med ett skönhetsideal som gör att man ska vara brun, att det är attraktivt och bra på många sätt. På sikt är det inte bra, Christer Lindholm på länssjukhuset i Jönköping till Ekot.

Christer, som ansvarar för det nationella Melanom-registret, menar att forskningen den senaste tiden mest lyft fram de positiva sidorna med solning. Som till exempel att D-vitamin är bra. Samtidigt har man blundat för riskerna med hudcancer.

De senaste åren har den tjocka och mest dödliga melanomen ökat med 6-7 procent årligen. Det handlar främst om människor i åldrarna över 55 år, men hudcancern syns oftast först efter 10-20 år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.