Polisen varnar för ny trend bland ungdomar
En livsfarlig trend florerar runt bland Sveriges ungdomar, något som fått polisen i Växjö att ryta ifrån. - Foto: Johan Nilsson/TT och Isabell Höjman/TT

Polisens skarpa varning för livsfarliga trenden: "Håll koll!"

En livsfarlig trend florerar runt bland Sveriges ungdomar, något som fått polisen i Växjö att ryta ifrån.
"Det är inte särskilt spännande längre när kompisen färdas med ambulans till akuten", skriver de i ett inlägg på Facebook.


Klipp i sociala medier där särskilt ungdomar och barn uppmanas genomföra olika, ofta inte helt ofarliga, experiment eller utmaningar har ökat de senaste åren. Här kan du läsa om den vanliga hårprodukten barn andas in för att bli höga.

I mitten av november fördes flera elever mellan 15-18 år gamla till sjukhus med ambulans efter en olycka på en skola i Kalmar.

— De hade varit nere vid Ica-affären på rasten och köpt kaustiksoda och skulle tillverka något de sett på Youtube. Men det var ingen bra blandning, utan det har skvätt upp i ansiktet på dem. Och kaustiksoda är ju frätande, sade skolans biträdande rektor Ulf Nilsson till Barometern då.

Farlig trend sprider sig på sociala medier: "Håll utkik"

Händelsen har nu fått polisen i Växjö, och kommunen, att ryta ifrån och uppmana barnens föräldrar att hålla extra koll. Trenden går ut på att blanda kaustiksoda, vatten och valfritt innehåll i en pet-flaska, för att sedan skaka den. Detta kan leda till att flaskan med den farliga blandningen, som är frätande, exploderar.

"Så till alla föräldrar – prata med era barn och ungdomar! Håll koll på vad de gör", skriver de i inlägget och fortsätter:

"Ungdomar – för att slippa skador som kan bli väldigt omfattande, ge er inte på den här utmaningen. Det är inte särskilt spännande längre när kompisen färdas med ambulans till akuten. Övriga – håll utkik! Ser ni ungdomar som ägnar sig åt den här typen av underhållning, ring 112."

Polisen har främst sett att trenden sprider sig på plattformarna Tiktok, Youtube och Snapchat.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.