Skatten för snus föreslås höjas till 1 470 kronor per kilo, jämfört med dagens 468 kronor.
Skatten för snus föreslås höjas till 1 470 kronor per kilo, jämfört med dagens 468 kronor. - Foto: Geir Olsen/NTB & Paul Wennerholm/TT

EU-förslag: Då kan priset på snuset chockhöjas

EU vill tvinga Sverige att höja skatten på snus rejält. Det framgår i ett läckt dokument från EU-kommissionen som Aftonbladet tagit del av.


Enligt Aftonbladet vill EU att Sverige ska höja skatten på snus rejält. Det här framgår i ett läckt dokument från EU-kommissionen som tidningen tagit del av. Om förslaget blir verklighet skulle en dosa General lössnus kosta över 120 kronor.

I dokumentet presenteras förslag till en nu punktbeskattning på tobak. Förslaget planeras att offentliggöras i början av december. Därefter ska det diskuteras och beslutas av EU:s medlemsstaten.

Handlar om en rejäl skattesmäll

Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match berättar för Aftonbladet att det skulle komma att handla om att en dosa portionssnus ökar med cirka 34 kronor. Detta skulle innebära att en dosa lön lössnus skulle öka med cirka 62 kronor jämfört med i dag.

– Den redan hårt beskattade svensken tycks tåla en hög grad av överförmynderi. Men här tror jag faktiskt vi passerar gränsen, säger han till tidningen.

EU har tidigare försökt komma åt snuset

Svenska politiker har tidigare kämpat hårt för att Sverige själv ska få bestämma om snuset. 1992 blev snus och tuggtobak förbjudet i EU, men när Sverige gick med fick man ett undantag för snusförbudet.

Patrik Hildingsson utgår nu från att Sveriges regering sätter ner foten mot Bryssel och står upp för att Sverige sköter sin egen snusreglering. 

– Allt annat skulle vara ett stort svek mot en miljon snusare, och det är jag säker på att regeringen inser. Framförallt i dessa tider när många har ansträngd privatekonomi, säger han till Aftonbladet. 

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!