Stockholm

Tidslinje: Två år sedan Mattias försvann – det här har hänt

Mattias Borg försvann i Ljungby den 5 december 2020.
Mattias Borg försvann i Ljungby den 5 december 2020. Foto: Privat

Två år har gått sedan Mattias Borg försvann spårlöst i småländska Ljungby. Trots omfattande sökinsatser har tonårspojken ännu inte hittats. Nyheter24 sammanfattar det som hänt i det uppmärksammade fallet.


Läs mer

Det var under natten mot den 5 december 2020 som Mattias Borg, då 17 år gammal, försvann efter en hemmafest i Ljungby. Sedan dess har man genomfört omfattande sökinsatser, men utan framgång.

– Vi har samma frågor som vi hade den natten. Vi vet fortfarande inte vad som hänt och hjärnan jobbar ständigt på högvarv, har Mattias mamma Erika Borg tidigare sagt till Nyheter24.

Mattias Borg försvann från hemmafest i Ljungby

Tillsammans med sin tvillingbror och några vänner befann sig Mattias Borg på en hemmafest i utkanten av Ljungby under natten då han försvann. Vid 00.30-tiden ska han ha lämnat festen – utan jacka, mobiltelefon och skor.

Bara dagar efter försvinnandet uppgav Erika Borg att vittnesmål gjort gällande att sonen knackat på dörrar i området.

– Det har också hörts rop på hjälp i det området, sade hon till Nyheter24 då.

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen inledde förundersökning om människorov

Den 9 december 2020 inledde polisen en förundersökning om misstänkt människorov. Detta efter att polisen nåtts av information som indikerade att Mattias Borg inte skulle ha försvunnit frivlligt.

– Det är uppgifter vi fått till oss och som vi behöver kontrollera, uppgav Roger Olsson, områdeschef hos lokalpolisen i Ljungby, för Expressen då.

Denna förundersökning lades senare ner. 

Flera sökningar efter Mattias Borg i Lagan

Sedan Mattias Borg försvann i december 2020 har man också utrett möjligheten att pojken kan ha ramlat i ån Lagan, vilken är belägen i närheten av där han senast sågs. Dessutom har flera hundar, som är specialiserade för att kunna spåra upp mänskliga kvarlevor, markerat vid ån.

– Det stärker vår tro att det området i Lagan är där han kan tänkas finnas, sade Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen, till Nyheter24 i december 2021. 

Under sökinsatserna i Lagan har därför flera specialister kallats in, däribland en dansk professor som var med och bistod i sökarbetet efter journalisten Kim Wall i Öresund och sjöpolisen från Stockholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Även flera frivilliga har sökt i ån, däribland Henric Sandqvist som är en del av en grupp dykare.

– Vi ser förutsättningarna som goda om han väl finns i ån. Det finns ju inga klara bevis för att han är i ån, utan vi går på de indikationer som hundarna givit. Något finns i ån, men vad det är vet vi inte, sade Sandqvist till Nyheter24 i maj 2022. 

Läs mer om dykningarna efter Mattias i Lagan här.

Frivilliga fortsätter sökandet efter Mattias

Många frivilliga har också sökt på land, bland andra Pia Sagadin och Victor Martín.

– Som förälder är det ens värsta mardröm att någonting ska hända ens barn. Att leva i ovisshet, är det mest fruktansvärda. För familjens skull kommer vi inte ge upp, har Sagadin tidigare sagt till Nyheter24. 

Foto: Johan Nilsson/TT

För Mattias Borgs mamma Erika Borg har insatserna från frivilliga varit ovärderliga.

– De är inte ute efter uppmärksamhet, utan de vill bara hjälpa till och det är fantastiskt. Jag är så tacksam för det. Det är det som gör att världen inte känns som ett lika stort helvete som man kan uppleva det som när man förlorat ett barn, sade hon till Nyheter24 i juli.

Här kan du läsa mer om Erika Borgs tankar efter sonen Mattias försvinnande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.