Mattias Borg försvann i Ljungby den 5 december 2020.
Mattias Borg försvann i Ljungby den 5 december 2020. - Foto: Privat

Tidslinje: Tre år sedan Mattias försvann – det här har hänt

Tre år har gått sedan Mattias Borg försvann spårlöst i småländska Ljungby. Trots omfattande sökinsatser har tonårspojken ännu inte hittats. Nyheter24 sammanfattar det som hänt i det uppmärksammade fallet.


Det var under natten mot den 5 december 2020 som Mattias Borg, då 17 år gammal, försvann efter en hemmafest i Ljungby. Sedan dess har man genomfört omfattande sökinsatser, men utan framgång.

– Vi har samma frågor som vi hade den natten. Vi vet fortfarande inte vad som hänt och hjärnan jobbar ständigt på högvarv, har Mattias mamma Erika Borg tidigare sagt till Nyheter24.

Mattias Borg försvann när han var 17 år. Foto: Privat

Mattias Borg försvann från hemmafest i Ljungby

Tillsammans med sin tvillingbror Dennis och några vänner befann sig Mattias Borg på en hemmafest i utkanten av Ljungby under natten då han försvann. Vid 00.30-tiden ska han ha lämnat festen – utan jacka, mobiltelefon och skor.

Bara dagar efter försvinnandet uppgav Erika Borg att vittnesmål gjort gällande att sonen knackat på dörrar i området.

– Det har också hörts rop på hjälp i det området, sade hon till Nyheter24 då.

Mamman om natten då Mattias, 17, försvann: "Han sprang barfota och knackade på dörrar"

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen inledde förundersökning om människorov

Den 9 december 2020 inledde polisen en förundersökning om misstänkt människorov. Detta efter att polisen nåtts av information som indikerade att Mattias Borg inte skulle ha försvunnit frivlligt.

– Det är uppgifter vi fått till oss och som vi behöver kontrollera, uppgav Roger Olsson, områdeschef hos lokalpolisen i Ljungby, för Expressen då.

Denna förundersökning lades senare ner. 

Flera sökningar efter Mattias Borg i Lagan

Sedan Mattias Borg försvann i december 2020 har man också utrett möjligheten att pojken kan ha ramlat i ån Lagan, vilken är belägen i närheten av där han senast sågs. Dessutom har flera hundar, som är specialiserade för att kunna spåra upp mänskliga kvarlevor, markerat vid ån.

– Det stärker vår tro att det området i Lagan är där han kan tänkas finnas, sade Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen, till Nyheter24 i december 2021. 

Under sökinsatserna i Lagan har därför flera specialister kallats in, däribland en dansk professor som var med och bistod i sökarbetet efter journalisten Kim Wall i Öresund och sjöpolisen från Stockholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Även flera frivilliga har sökt i ån, däribland Henric Sandqvist som är en del av en grupp dykare.

– Vi ser förutsättningarna som goda om han väl finns i ån. Det finns ju inga klara bevis för att han är i ån, utan vi går på de indikationer som hundarna givit. Något finns i ån, men vad det är vet vi inte, sade Sandqvist till Nyheter24 i maj 2022. 

Läs mer om dykningarna efter Mattias i Lagan här.

Frivilliga fortsätter sökandet efter Mattias

Många frivilliga har också sökt på land, bland andra Pia Sagadin och Victor Martín.

– Som förälder är det ens värsta mardröm att någonting ska hända ens barn. Att leva i ovisshet, är det mest fruktansvärda. För familjens skull kommer vi inte ge upp, har Sagadin tidigare sagt till Nyheter24. 

Foto: Johan Nilsson/TT

För Mattias Borgs mamma Erika Borg har insatserna från frivilliga varit ovärderliga.

– De är inte ute efter uppmärksamhet, utan de vill bara hjälpa till och det är fantastiskt. Jag är så tacksam för det. Det är det som gör att världen inte känns som ett lika stort helvete som man kan uppleva det som när man förlorat ett barn, sade hon till Nyheter24 i juli.

Här kan du läsa mer om Erika Borgs tankar efter sonen Mattias försvinnande.

Mattias tvillingbror Dennis om saknaden: "Mardröm"

Två år efter Mattias försvinnande uttryckte hans tvillingbror Dennis Borg stor saknad efter sin bror. 

I ett emotionellt inlägg på Instagram med en bild på tvillingarna som bebisar, skrev Dennis till sin bror Mattias: 

"Att vakna är fortfarande en mardröm. Saknar dig mer varje dag." 

Här kan du läsa mer om Dennis Borgs inlägg.

Tre år sedan försvinnandet

Tre år har gått, men frivilliga fortsätter att söka efter Mattias. På årsdagen av försvinnandet ordnas en ljusmanifestation för den försvunne 17-åringen vid Bananbron vid ån Lagan i Ljungby.

I ett inlägg på Facebook tackar Erika Borg för allt stöd hon fått sedan hennes son försvann, och om sorgen och saknaden.

Mattias har varit försvunnen i tre år – mamma Erikas vädjan: "Jag ber er"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.