Mikail Yüksel, partiledare i Nyans, i Malmö under valrörelsen.
Mikail Yüksel, partiledare i Nyans, i Malmö under valrörelsen. - Foto: TT

Intern strid i Nyans – grundaren utmanas

Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat i flera kommuner.Nästa helg hålls en extra kongress, där grundaren Mikail Yüksel utmanas om uppdraget som partiledare.


Nyans satsade i valet på att vinna röster i områden med många invandrare, särskilt muslimer. Kamp mot islamofobi och rasism var en av Nyans huvudfrågor, förstatligande av skolan en annan. Partiet fick kommunala mandat i Botkyrka och Landskrona.

Men nu hotas partiledaren Mikail Yüksel av intern opposition. Inför extrakongressen har det tagits fram en rapport som ska ligga till grund för att utesluta Yüksel ur partiet, skriver Göteborgs-Posten.

— Det är en löjligt komisk rapport, framtagen av en okunnig person. Jag har läst den och jag skrattar bara, säger Mikail Yüksel till tidningen.

Yüksel anser att anklagelserna mot honom är långsökta, och tonar ner uppgifterna om en konflikt i partiet.

Utmanaren heter Sead Busuladzic och sitter i Landskronas kommunfullmäktige. Han anser att partiet varit för toppstyrt och är kritisk till hur vissa frågor hanterats. Dit hör bland annat desinformationskampanjen om att socialtjänsten kidnappar barn till muslimska föräldrar.

— Socialtjänsten är en väldigt känslig fråga, säger Sead Busuladzic till tidningen och framhåller att partiet inte velat delta i någon kampanj för att skada Sverige.

— Vi har bara lyft upp frågan för att den ska utredas så att man kan skapa förtroende till myndigheten, tillägger han.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

1 timme sedan
Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.