Stockholm

Forskare och lärare stöttar klimatstämning

Klimataktivisten Greta Thunberg under klimatdemonstrationen i Stockholm som den ungdomsledda organisationen Aurora genomförde med anledning av stämningsansökan mot staten för bristande klimatarbete.
Klimataktivisten Greta Thunberg under klimatdemonstrationen i Stockholm som den ungdomsledda organisationen Aurora genomförde med anledning av stämningsansökan mot staten för bristande klimatarbete. Foto: TT

Unga klimataktivister som stämmer svenska staten för bristande klimatpolitik får stöttning av 1 620 forskare och lärare i forskarvärlden.


"Sverige har satt mål för att minska sina utsläpp. Men de är helt otillräckliga: minskningstakten är för låg och målen tillåter samtidigt att åtgärder skjuts på framtiden", skriver de i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

"Sverige vidtar inte de åtgärder som krävs för att skydda barns och ungdomars rättigheter enligt Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna", skriver de vidare.

Det är klimatorganisationen Aurora som står bakom stämningen, med utgångspunkt att den svenska klimatpolitiken brister på ett sätt som strider mot Europakonventionen.

Stämningen, som i november lämnades in till Stockholms tingsrätt efter två års förberedelser, drivs av en grupptalan där 636 barn och ungdomar ingår.

— Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, sade juriststudenten Ida Edling DN när stämningen skickades in.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.