Klimataktivisten Greta Thunberg under klimatdemonstrationen i Stockholm som den ungdomsledda organisationen Aurora genomförde med anledning av stämningsansökan mot staten för bristande klimatarbete.
Klimataktivisten Greta Thunberg under klimatdemonstrationen i Stockholm som den ungdomsledda organisationen Aurora genomförde med anledning av stämningsansökan mot staten för bristande klimatarbete. - Foto: TT

Forskare och lärare stöttar klimatstämning

Unga klimataktivister som stämmer svenska staten för bristande klimatpolitik får stöttning av 1 620 forskare och lärare i forskarvärlden.


"Sverige har satt mål för att minska sina utsläpp. Men de är helt otillräckliga: minskningstakten är för låg och målen tillåter samtidigt att åtgärder skjuts på framtiden", skriver de i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

"Sverige vidtar inte de åtgärder som krävs för att skydda barns och ungdomars rättigheter enligt Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna", skriver de vidare.

Det är klimatorganisationen Aurora som står bakom stämningen, med utgångspunkt att den svenska klimatpolitiken brister på ett sätt som strider mot Europakonventionen.

Stämningen, som i november lämnades in till Stockholms tingsrätt efter två års förberedelser, drivs av en grupptalan där 636 barn och ungdomar ingår.

— Om statens klimatåtgärder brister nu så hotar de våra mänskliga rättigheter i framtiden. Det är en juridisk skyldighet som staten rättsligt kan ställas till svars för. Därför stämmer vi dem, sade juriststudenten Ida Edling DN när stämningen skickades in.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.