Störst på Instagram 2022
En bild som Greta Thunberg lade ut på valdagen i september fick många reaktioner. - Foto: Tim Aro/TT och Naina Helén Jåma/TT

Här är inläggen som var störst på Instagram 2022 – ovanlig likeraket

Lite kungligt, lite Greta Thunberg och lite fotboll. Det är några saker som fått stort genomslag på Instagram under 2022, enligt Medieakademin nya sammanställning.


Fakta: Instagramposter med flest reaktioner

Medieakademien har sammanställt de inlägg på Instagram som väckt flest reaktioner (gillamarkeringar och kommentarer).

I sammanställningen ingår inlägg som är skrivna av svenskar på svenska med minst tre ord i bildtexten.

1) @AxelSchylstrom – 1 267 738 reaktioner

2) @edvinrydings – 526 750 reaktioner

3) @edvinrydings – 473 596 reaktioner

4) @swewmt – 229 290 reaktioner

5) @therese – 194 229 reaktioner

6) @sverigesroligastebarn – 179 934 reaktioner

7) @patrickekwall – 178 836 reaktioner

8) @natthiko – 162 176 reaktioner

9) @gretathunberg – 142 966 reaktioner

10) @kungahuset – 134 984 reaktioner

Källa: Medieakademien

Flest reaktioner har dock en bild på artisten Axel Schylström med sin då relativt nyfödda dotter fått – över 1,2 miljoner gillamarkeringar, något som är ganska ovanligt enligt Medieakademien som gjort sammanställningen.

– För några år sedan kunde det hända ofta att Instagrams algoritmer och "utforska"-funktion kunde göra enskilda bilder virala av oklara skäl, men sedan några år har det inte hänt. Tills nu, säger Emanuel Karlsten, ordförande i akademien, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Nu är det vanligt att videor får stor global spridning, men inte lika vanligt att enskilda bilder får det, vilket blir tydligt om man jämför med övriga bilder i topplistan.

Svenska fotbollsdamerna i topp på Instagram 2022

På topplistan finns även en bild från de svenska fotbollsdamerna där de inför en match mot Frankrike visade sitt stöd för flickors och kvinnors rättigheter i Iran med anledning av protesterna i landet. På lagbilden inför matchen höll de svenska spelarna upp en tröja med texten "We are playing for our girls in Iran" (Vi spelar för våra tjejer i Iran).

Även en bild som Greta Thunberg lade ut på valdagen i september fick många reaktioner. Det fick även inlägget från Björn Natthiko Lindeblad, den tidigare buddhistmunken och föreläsaren som i början på 2022 valde att avsluta sitt liv efter att i flera år levt med den obotliga sjukdomen ALS.

Kungahuset letar sig också in på tio-i-topp efter att kronprinsparet valde att gå ut och dementera rykten på sociala medier om att de var på väg att skilja sig.

TT
/
/
/
ALS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.