Schimpanserna i Furuviksparken fortsatt lösa inne i aphuset
De tidigare förrymda schimpanserna på Furuviksparken är tillbaka i schimpanshuset – men fortfarande på fri fot inne i byggnaden. Arkivbilder. - Foto: Anders Wiklund/TT

Schimpanserna fortsatt lösa inne i aphuset – en skadeskjuten

Fyra schimpanser lever efter gårdagens dramatik på Furuviksparken – men en är skadeskjuten. De befinner sig inne i aphuset, men personalen har inte lyckats få dem tillbaka in i sina hägn.
– Vi har fortfarande full beredskap, säger Annika Troselius på Parks and resorts.


Fem schimpanser rymde i Furuviksparken strax utanför Gävle på onsdagen. Tre av dem sköts till döds, och ytterligare en skadades men dog inte.

Schimpanserna i Furuviksparken fortfarande lösa i aphuset

På torsdagsmorgonen befinner sig samtliga av parkens fyra kvarvarande schimpanser inne i aphuset och går inte längre fritt i parken. Däremot är de inte inne i sina hägn.

– Det här innebär att vi fortfarande inte kan låta personer röra sig ute i parken och vi har fortfarande full beredskap, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuvik, på torsdagsförmiddagen.

– Just nu så jobbar vi på att få en överblick över var exakt de här schimpanserna befinner sig i huset för att sedan kunna få in dem i sina hägn igen på ett säkert sätt.

Foto: Anders Wiklund/TT

Oklart hur skadad schimpansen är 

Ett beredskapsteam med skyttar står hela tiden redo och bevakar schimpanshuset, för att se till så att inga fler rymningsförsök sker.

– Det exakta händelseförloppet har vi fortfarande inte fått klart för oss och det är också någonting som vi behöver ta ställning till i andra hand. Just nu är vårt fulla fokus på att få en överblick över var schimpanserna befinner sig.

Det är för tidigt för att säga vad som kommer att hända med djurparkens kvarvarande schimpanser sedan. Det är även oklart hur allvarligt skadad den skjutna schimpansen är.

– Så som jag har fått det förklarat för mig var det en schimpans som var på väg att ta sig ut. Då sköts den och den tog sig då tillbaka in i schimpanshuset, säger Troselius till Aftonbladet.

Brott mot djurskyddslagen

TT: Kommer den att få veterinärvård, eller kommer den att skjutas till döds?

– Det är någonting som vi måste återkomma till och som beror på hur läget är för den schimpansen såklart, säger Annika Troselius.

Polisen har upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen, eftersom misstankar finns om att djurparken kan ha gjort sig skyldiga till brott genom att de inte har haft tillräckligt rymningssäkra djurhägn.

– Vi välkomnar alla typer av utredningar i det här ärendet, säger Annika Troselius.

"Mörkret försvårar vårt arbete"

– Målet var att försöka avleda djuren genom bland annat ljud och få dem att röra sig till ena sidan av huset, så att våra medarbetare skulle kunna stänga en lucka och säkra dem i hägnet. Vi är mycket måna om situationen för de schimpanser som är i huset. Samtidigt behöver vi göra alla insatser på ett säkert sätt för våra medarbetare, skriver Annika Troselius, informationschef Parks and Resorts, i ett pressmeddelande.

Schimpanserna förflyttade sig däremot inte dit de anställda ville och försöket att ta sig in i huset avbröts. 

– Med mörkret som just nu försvårar vårt arbete har vi därför tillsammans med våra veterinärer, som löpande gör bedömning av djurskydd och djurvälfärd, fattat beslut om att återuppta arbetet imorgon, skriver Troselius.

Under torsdagskvällen meddelar hon att beredskapsteamet ska bevaka schimpanshuset under hela natten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!