Nu får kommunalrådet 50  000 mer i lön
Nu får kommunalrådet 50  000 mer i lön. - Foto: Johan Nilsson/TT och skärmbild från SVT Nyheter Skåne.

Nu får kommunalrådet 50  000 mer i lön: "Varit felavlönad"

Från 71 500 per månad – till 125 000 kronor. Lönehöjningen för kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg har väckt debatt. Men nu är förslaget klubbat.


Lönen för kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) i Trelleborg ska enligt ett klubbat beslut i Trelleborgs kommunfullmäktige höjas i två steg och landa på 125 000 kronor år 2024 – något som lokala medier rapporterat om.

Det handlar om en lönehöjning på nära 75 procent. En rimlig lön, enligt kommunalrådet.

"Varit felavlönad tidigare"

– Som det är i dag har jag ett väldigt väldigt stort ansvar för kommunen. Därför tycker jag också att jag är berättigad till ett större arvode än vad jag har i dag, har kommunalrådet själv sagt till SVT Nyheter Skåne.

– Jag har ju varit felavlönad tidigare.

Beslutet, som orsakat politisk debatt i den skånska kommunen, förklaras med att kommunalrådet i och med höjningen nu får samma lön som kommundirektören har.

–  Om man har det högsta ansvaret i kommunen – vilket ju hon har – ska man också ha den högsta ersättningen. Och så är det inte i dag, säger arvodesberedningens ordförande Venzel Roskvist till P4 Malmöhus.

Bad om ursäkt

Det är inte bara i Trelleborg som politikernas lönehöjningar orsakat debatt. Tidigare i år gav politikerna i Norrtäljes kommunstyrelse sig själva en rejäl löneökning på tusentals kronor. Här kan du läsa mer om det.

Förslaget om höjda löner hade dock inte förankrats med oppositionen i fullmäktige, vilket medförde att förslaget togs tillbaka.

Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) bad senare också om ursäkt för tilltaget.

TT
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.