Boris Kuzmic delar med sig av tre träningsövningar perfekta för nybörjare.
Boris Kuzmic delar med sig av tre träningsövningar perfekta för nybörjare. - Foto: Pexels och Pressbild

Kändistränaren: Här är 3 effektiva träningsövningar för nybörjare

Har du bestämt dig för att komma i bättre form och börja röra dig lite mer? För Nyheter24 berättar Boris Kuzmic, personlig tränare och grundare av såväl Delphi Health Club som Intense, om tre övningar perfekta för nybörjare – och om misstaget du ska passa dig för.


Många människor, utan någon vidare träningsvana, ger sig in på gym och i löparspåren i hopp om att komma i bättre form och förbättra sin fysiska hälsa. 

Men om du är nybörjare gäller det att tänka till. 

Boris Kuzmic om vanliga misstaget: "Smyg igång"

Boris Kuzmic, som grundat det exklusiva gymmet Delphi Health Club på Östermalm i Stockholm och som nyligen tagit fram träningskonceptet och studion Intense tillsammans med Jenny Bellander och Jesper Magnusson, har bland annat tränat Bianca Ingrosso, Margaux Dietz, David Hellenius och Mats Sundin.

Han berättar för Nyheter24 om misstaget som många utan närtida träningserfarenhet gör:

– Tro inte att du bara kan slänga dig in i träningen, att kunna köra lika hårt som när du tränade för tio år sedan eller som din kompis som tränar regelbundet. Smyg igång med kortare pass, lättare vikter och lägre tempo.

– Bara genom att ha kommit till träningsstället eller motionsbanan har du vunnit. Showing up is half the battle. Lyssna på kroppen och öka sedan successivt tempo, vikter och passets längd.

Här kan du läsa Boris Kuzmic 6 tips på hur du sätter upp träningsmål som du faktiskt håller.

3 enkla träningsövningar för nybörjare

Men hur ska man då träna om man i ny i gamet?

– Jag rekommenderar tre enkla övningar som alla kan göra och som är bra för din allmänna fysik, säger Boris Kuzmic.

Se övningarna nedan.

Träningsövning 1: Gå - jogga

– Kom ut i friska luften, det är bra för välmåendet, och kombinera med lätt konditionsträning. Starta med kort sträcka och utöka successivt när du orkar mer. Gå i en minut. Småjogga en minut. Upprepa. När du känner dig redo ökar du sträckan och tempot, säger Boris Kuzmic.

Träningsövning 2: Plankan

– Stå på knä och luta överkroppen mot armbågarna rakt under axlarna. Försök att hålla kroppen så rak som möjligt och spänn hela bål- och magpartiet. Tänk att du ska “låsa” hela kroppen så att den är still. Håll stilla tills det börjar bli jobbigt, förklarar Boris Kuzmic och fortsätter:

– Sänk ner kroppen och vila en liten stund. Upprepa samma sak tre gånger. När du gjort det några gånger kan du börja utöka tiden som du spänner kroppen. Nästa steg är att du gör plankan på tårna.

Träningsövning 3: Knäböj

– Stå med fötterna något bredare än höftbredd med tårna framåt eller något utåt. Ha gärna en stol framför dig och håll i ryggstödet. Böj benen och sitt rakt ner. Börja med att bara böja lite grann. Upprepa tio gånger, säger Boris Kuzmic.

– När du hållit på ett tag försöker du komma djupare och öka antalet repetitioner. Prova att ta bort stolen.    

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!