Hur gör man för att sätta upp träningsmål som man faktiskt når i längden?
Hur gör man för att sätta upp träningsmål som man faktiskt når i längden? - Foto: Pressbild och Pexels

Kändistränarens 6 tips – så sätter du hållbara träningsmål: "Lättare"

Ett nytt år är här och inte sällan är det träning som står i fokus bland de nyårslöften som avlagts vid årsskiftet. Men hur sätter man upp realistiska träningsmål som man faktiskt håller? Nyheter24 frågade Boris Kuzmic, personlig tränare och grundare av såväl Delphi Health Club som Intense, som ger sina sex bästa råd.


Nytt år, nya möjligheter. Så brukar det låta. Inte minst bland de som vill satsa mer på träning och komma i bättre form under det nya året.

Här hittar du sömnforskaren Christian Benedicts fyra enkla knep för att somna lättare.

Hur når man sina träningsmål? 6 viktiga råd!

Men det finns faktiskt flera saker som kan vara värda att tänka på när du sätter upp årets träningsmål – åtminstone om du vill lyckas hålla det där nyårslöftet.

Boris Kuzmic, som grundat det exklusiva gymmet Delphi Health Club på Östermalm i Stockholm och som nyligen tog fram träningskonceptet och studion Intense tillsammans med Jenny Bellander och Jesper Magnusson, har bland annat tränat Bianca Ingrosso, Margaux DietzDavid Hellenius och Mats Sundin.

Här ger han sex viktiga råd för att du lättare ska kunna nå dina nya träningsmål.

Boris Kuzmic, Jenny Bellander och Jesper Magnusson har startat Intense. Foto: Pressbild

1. Välj mål som är viktiga för dig – ingen annan

Det första rådet handlar om att bära med dig att det är dina träningsmål och inte någon annans.

– Fråga dig själv om du verkligen vill det här. Varför är det viktigt? Vad är du beredd att offra? Målet eller målen du sätter ska ligga i linje med dig själv – det som är viktigt för dig och den du vill vara, säger Boris Kuzmic till Nyheter24 och fortsätter:

– Det som är viktigt för dig kan också förändras med åldern – det som var viktigt 10 år sedan kanske inte är lika viktigt nu. Tänk på träning och hälsa som något långsiktigt och som en del av livet, som ska funka med ditt liv. 

Foto: Marcus Ericsson/TT

2. Var realistisk i dina träningsmål

Det kan vara lätt att sätta orimliga träningsmål, men då når man sällan hela vägen fram.

– Målet ska vara realistiskt. Du vet vad du har för förutsättningar, till exempel tids- och prioriteringsmässigt. Tänk igenom vad som är realistiskt för dig just nu, säger Boris Kuzmic.

3. Välj träningsmål som du själv kan kontrollera

Man bör också välja träningsmål som man själv kan kontrollera, konstaterar Boris Kuzmic.

– Vad jag menar med det är att vi ibland sätter mål som till stor del ligger utanför vår kontroll, till exempel att tappa X antal kilon. Många olika faktorer påverkar hur mycket vi går ner, så det blir svårt att kontrollera.

– Ett mål som är mer inom vår egen kontroll är aktivitetsmål, som att träna X antal gånger under en period, till exempel 30 pass under 90 dagar. Sen kommer resultaten, ökad muskelmassa eller minskad vikt, som en trevlig biprodukt. Så att gå ett visst antal steg per dag är lättare att kontrollera än att gå ned ett visst antal kilo till ett visst datum. 

4. Sätt upp delmål i din träning

Att ha ett enda omfattande träningsmål kan kännas överväldigande och vara svårt att nå.

– Dela upp målen i mindre beståndsdelar, så kallade delmål, så blir det lättare att hantera och överblicka, säger Boris Kuzmic.

Foto: Isabell Höjman/TT

5. Planera en strategi för eventuella hinder

Livet är som det är – saker händer och träningen kan falla mellan stolarna. Enligt Boris Kuzmic bör du ta med detta i dina beräkningar när du sätter upp årets träningsmål.

– Tänk igenom vad som kan gå fel. Vad händer om du blir sjuk? Om du får en intensiv jobbperiod? Sätt upp strategier för hur du kan hantera hindren.

6. Välj en miljö som passar dig och dina behov

Att hitta en miljö som du gillar är också A och O för att nå de mål du har för din träning, menar Boris Kuzmic. Han exemplifierar:

– På Delphi och andra exklusiva träningsställen får du personlig premiumservice men till ett pris som inte passar alla plånböcker. Hos de större träningskedjorna får du ett brett utbud men blir lätt en i mängden, vilket kanske inte alltid känns rätt om man är ny med träning. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.