Carina Rydberg polisanmäler om dataintrång

- 14/05/2009, 14:21 -

The Pirate Bay och säkerhetsexperter avfärdar "fjärrstyrd virusattack".

Carina Rydbergs författarskap hotas av virus och dataintrång. Hon har redan gjort två polisanmälningar och misstänker att attackerna har att göra med hennes öppna kritik mot The Pirate Bay.

I veckan klappade hennes dator ihop. Samtidigt avfärdar it-säkerhetsexperter och Pirate Bay de påstådda dataattackerna.

– Det har påverkat mig mycket negativt. Jag kan inte avsluta någon av mina böcker, säger författaren Carina Rydberg till Nyheter24.

Hon ger inte mycket för dem som talar om paranoia och konspirationer.

–Man kan säga "guilt by association" och att saker och ting är slump, men hur slumpartat kan saker och ting bli? Det borde finnas gränser.

Carina Rydberg blev måltavla efter att hon kallat The Pirate Bay för "tjuvarnas marknad" och lierat sig med Hollywoodbolagens advokat i rättegången - Monique Wadsted.

– Min väninna Monique Wadsted undrade om jag kände några författare som kunde tänka sig att säga något som hon kunde citera i sin slutplädering i Pirate Bay-rättegången.

Hon frågade runt bland kollegorna på Facebookgruppen Författare. Då bröt helvetet lös. Plötsligt drabbades flera av stora datorproblem. Den gemensamma nämnaren var att alla var upphovsmän - författare.

– Från och med att jag skrivit en debattartikel om Pirate Bay har inte bara jag utan flera personer haft problem med sina datorer. Alla utom jag är macanvändare och är medlemmar i gruppen Författare, säger Rydberg till Nyheter24.

Nu misstänker Rydberg att hon har utsatts för ett dataintrång. Under onsdagen fick hon ett kravbrev från en av de största internetbokhandlarna. Trots att hon inte beställt Assia Djebars bok Ingenstans i min fars hus har bokhandeln registrerat en beställning från hennes användare. Bokhandeln kommer inte att släppa kravbrevet om hon inte gör en polisanmälan.

– Tydligen har någon haft tillgång till mitt användarnamn och lösenord och beställt. Det ser helt korrekt ut. Som tur var hade de inte tillgång till mitt kontonummer.

– Jag har pratat med flera IT-experter, som inte vill gå ut offentligt, som säger att det kan röra sig om ett fjärrstyrt kaparvirus, säger Rydberg.

Hon har ingen aning om vem som kan ligga bakom angreppen. Polisanmälan är inte riktad mot någon person, eller The Pirate Bay.

Jakob Schlyter, it-säkerhetsexpert och delägare i Kirei, ser det som konspirationsinflammerat att en beställning av det här slaget skulle gjorts genom ett fjärrstyrt virus.

– Då pratar man om en riktad attack mot en enskild individ där ett program snappar upp uppgifterna och lagrar dem. Man måste veta när hon är uppkopplad och hon måste övertalas om att ladda ned programmet till datorn.

– Det känns lite långsökt och osannolikt då det finns betydligt enklare sätt. Någon kan ha registrerat en ny användare i samma namn.

Det började långt innan. Samma dag som hon loggade in på sitt konto på Pirate Bay och skrev vad hon tyckte om fildelningssajten i november 2008. Oönskade meddelanden och spionprogram fyllde skärmen. I veckan gick det "långt över gränsen för det anständiga" och hennes dator med alla manus är i princip obrukbar. Inga dokument går att säkerhetskopiera.

Rydberg misstänker att det finns en koppling mellan dataangreppen och hennes kritik mot The Pirate Bay.

– Medan Pirate Bay-debatten rasade som hårdast ökade angreppen på Macdatorer. Jag blev varse om detta bland mina vänner, som som blev angripna. Det gick så långt att en var tvungen att helt blåsa ut sin dator på supportern. Macdatorer är sådana som författare väljer i första hand. Nästan alla författare jag känner har Mac, och det är lika lätt att hacka en Mac som en PC.

Hon kan inte fortsätta med sina böcker förrän problemen är fixade. En annan författare har polisanmält sitt kapade Facebookkonto och sin hackade hemsida.

Marcin de Kaminski, medlem i Facebookgruppen Författare och medgrundare till Piratbyrån samt The Pirate Bay, har ifrågasatt Carina Rydbergs påstådda dataintrång. Han menar att sannolikheten är låg för att någon skulle ha genomfört en fjärrstyrd virusattack mot henne.

–Jag ser den som väldigt, väldigt låg. Vi i kretsen kring Pirate Bay har bättre saker för oss än detta. Det handlar nog snarare om att hon inte är datakunnig. Det är en person som gillar att synas, inte kan data och sprider saker som ibland inte stämmer överens med verkligheten, säger han till Nyheter24.

Rydberg ser det som en förolämpning.

–Det är snarare regel än undantag att bli utsatt för trakasserier om man kritiserar Pirate Bay, och få vågar gå så långt som jag i kritiken. Det är förolämpande att påstå att jag far med osanning, säger hon.

Carina Rydbergs författarkollega, Unni Drougge, är inne på samma sak och skriver i sin blogg:

"Men det blev lite väl magstarkt när Carina Rydberg gick ut och påstod att hennes dator sabbats av ett virus hon antog lagts in av en hackare. I illvilja. För att hon är Macanvändare. För att "upphovsmän" använder Mac. Eh ..."

–Det är obegripligt att hon angriper mig. Jag har hört att Unni Drougge har tjänat bra pengar på att samarbeta med The Pirate Bay, som när hennes ljudbok lades ut där, säger Rydberg.

Den 22 aprl 2009 lade Drougge ut Boven i mitt drama kallas kärlek som ljudbok på fildelningssajten och uppmanade människor att donera efter "egen kassa och förnuft".

Skrivet av: