President Erdogans talesperson Fahrettin Altun. Arkivbild.
President Erdogans talesperson Fahrettin Altun. Arkivbild. - Foto: TT

Turkiet rasar mot Erdogan-docka i Stockholm

Turkiet kallar upp Sveriges ambassadör efter att en docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus, enligt AFP.


Erdogans talesperson kräver också att de ansvariga ställs till svars.

Aktionen som genomfördes på onsdagen – där Erdogan jämfördes med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini – publicerades på Twitter men fick inte mycket uppmärksamhet i Sverige till en början.

Under torsdagen började turkiska medier höra av sig till regeringen, säger Tobias Billströms (M) pressekreterare Anna Erhardt till Dagens Nyheter. Först då lade regeringen, genom utrikesministern, ut en kommentar på Twitter där de kallar agerandet för avskyvärt.

Men inlägget räcker inte, hävdar företrädare för Turkiet – att det över huvud taget kunde ske ska tolkas som ett löftesbrott.

Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, skriver på Twitter att "det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone". Han skriver också att Sverige behöver hålla sina löften för att gå med i Nato.

Dockan är nedplockad.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!