Franz Brorsson får stark kritik efter poddavsnittet.
Franz Brorsson får stark kritik efter poddavsnittet. - Foto: Sofia Ekström/SvD/TT, Adam Ihse/TT

Märta Stenevi kritiserar fotbollsspelarens podcast: "Vad i hela helvete?"

Fotbollsspelaren Franz Brorsson och hans väns podcast tog emot stark kritik efter deras första, minst sagt sexistiska, avsnitt släpptes. En av de som reagerade var Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Podcasten "Nu vet du!" drivs av den före detta Malmö FF-försvaren Franz Brorsson och hans vän. I deras första avsnitt, döpt till "50 skillnader mellan män och kvinnor" diskuterar de bland annat att män har bättre syn för att de ska ut och jaga för att försörja familjen, samt att kvinnor behöver en man som skyddar dem och att de är bättre på att hantera barnens känslor till skillnad från män.

Märta Stenevi kritiserar "Nu vet du!"

Avsnittet har mottagit stark kritik och nyligen nådde det Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, som reagerade på vad som sades i en kommentar på Instagram:

"Men vad i hela helvete är det här för dumheter?!", skriver hon under ett nyhetsinlägg på Fotbollskanalens Instagram.

I en längre kommentar till Fotbollskanalen förklarar hon att diskussionen är potentiellt livsfarlig:

– Man hade kunnat skratta åt det om det inte var så sorgligt. Det här är en person (Franz Brorsson) som många ser upp till, och det är tragiskt att såna här destruktiva fördomar forfarande sprids. Allra starkast reagerar jag på idén att män inte kan prata om känslor utan måste slå någon när de är ledsna eller arga. Att läsa detta veckan efter att en liten pojke hittats död hos sin pappa är otroligt stötande och potentiellt livsfarligt.

Franz Brorsson hämtade inspiration från nazistisk podcast

Det visade sig senare att Brorsson och hans kompis hade hämtat inspiration från den nu nedlagda podden "Hem och Härd", som har kopplingar till högerextremism och den nazistiska organisationen Det fria Sverige, vars mål är att bilda ett högerextremt parallellsamhälle för personer som bedöms vara etnisk svenska eller vita.

Högt uppsatta chefer i nazistiska partier gästade podcasten "Hem och Härd"

Den drivande personen bakom "Hem och Härd" har gästat Nordiska motståndsrörelsens podcast, och tillsammans med en annan kvinna, som har en bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen, har de tidigare drivit en podd tillsammans, rapporterar Fotbollskanalen.

I "Hem och Härd" nämner kvinnan bland annat att hon uppmuntrar till fysiskt våld om kvinnan inte lyckas ta hand om hemmasysslor, något duon anser att kvinnan är ämnad att göra. Gäster från Svenskarnas parti, Svenska motståndsrörelsen, Nationalsocialistisk Front och Nordisk Alternativhöger har alla medverkat i podcasten.

Franz Brorsson om podcasten

I Fotbollsmorgon fick Franz Brorsson en fråga om var han hämtat sin inspiration ifrån:

- Ja vi inspireras av… vi kom över ett avsnitt av två kvinnor som gjorde det här i tre delar, och då tänkte vi att vad fan, det kan väl vi också göra. Det var så som det började. Den heter Hem och Härd. Det är en svensk podcast som inte längre är aktiv. Men vi hittade deras avsnitt och kände att shit det här var ju intressant, säger Brorsson i programmet.

/
/
/
/