En omfattande våldsvåg har slagit mot Stockholm.
En omfattande våldsvåg har slagit mot Stockholm. - Foto: Duygu Getiren/TT och Nils Petter Nilsson/TT

Diamant Salihu om våldsvågen: "Vår tids extremister"

Skjutningarna och sprängningarna sprider sig över Stockholmsområdet.
– Det är en verklighet som många människor i vissa områden levt i under lång tid. Ingen har lyssnat på varningarna och nu drabbas även majoritetssamhället, säger journalisten och författaren Diamant Salihu.


Fakta: Särskild händelse

Våldsvågen i Stockholmsområdet har lett till att polisen inlett en så kallad särskild händelse. Det innebär att polisen i Stockholm förstärks med resurser från andra delar av landet.

Huvudstadspolisen förstärktes först med 190 poliser från olika delar av landet. På lördagen meddelade Stockholmspolisen att den förstärks med ytterligare ett hundratal poliser. Det handlar om så kallade ingripandepoliser, uniformerade poliser som syns på gatorna.

Våldsvågen i Storstockholm är exceptionell: På mindre än en månad har omkring 25 dåd begåtts och polisen i Stockholm har fått förstärkas med personal från andra delar av landet.

Det är känt att skjutningarna och sprängningarna begåtts av olika gäng, i olika konflikter. Det handlar om narkotika, maktkamper, kränkningar och personliga konflikter.

Diamant Salihu, journalist vid SVT, har i sin bok "Tills alla dör" beskrivit gängkonflikterna kring Järvafältet. Nu färdigställer han en ny bok, om nätverk som bedriver knarkhandel, och ser hur ett par av nätverken är involverade i de nu pågående konflikterna. 

Ett av nätverken är kopplat till en person kallad kurdiska räven, medan en yngre person är utpekad som ledare för det andra nätverket. Båda dessa befinner sig dock utomlands, men för kampen om olika narkotikamarknader i Sverige, förklarar Salihu.

— Det är deras springpojkar eller soldater som strider mot varandra.

Våldsvågen kan kylas av

Våldsdåden har inträffat allt tätare, och på allt fler platser i Stockholm med kranskommuner. Frågan är när vågen ska mattas av.

— Det här kan hålla på till alla dör, men vi får se om gripandena som gjorts hittills kommer att ha en avkylande effekt. När man ger sig på närstående har det blivit mer personligt, vilket kan göra detta mer svårhanterat, säger Diamant Salihu.

Han konstaterar att de skottlossningar och sprängningar som drabbar allmänheten i form av oro och rädsla varit vardag länge i vissa områden.

— Det är en verklighet som många människor levt under lång tid, och nu får vi smaka på konsekvenserna av att detta fått fortsätta. Det här är grupperingar som har mycket kapital. Då uppstår också nya revirkonflikter, säger Diamant Salihu.

"Vår tids extremister"

Han beskriver våldsutövarna, "soldaterna", som unga och oerfarna, och därför också extremt farliga.

— Det är unga personer som inte är vana att hantera vapen, som inte ens skjuter in i rätt port. De kan träffa vem som helst därför att de är ovana att hantera vapen och sprängmedel, vilket är extremt farligt. De är också extremt likgiltiga, som inte tänker på konsekvenserna, säger Diamant Salihu.

TT: Vad är deras drivkraft?

— Drivkraften för barnsoldater är att få status, få ett sammanhang. Det är som i vilken radikal miljö som helst. De är vår tids extremister, som beväpnar sig, beskjuter och spränger för att få status och sammanhang, säger Diamant Salihu.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!