Stockholm

Översvämningar utreds av MSB

Området kring Marsjön och Mellsjön i Västergötland var en av de platser som drabbades svårt av översvämningar i januari. Arkivbild.
Området kring Marsjön och Mellsjön i Västergötland var en av de platser som drabbades svårt av översvämningar i januari. Arkivbild. Foto: TT

De översvämningar som drabbade stora delar av Jönköpings län i början av året ska utredas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.


Det var i mitten av januari som delar av södra Sverige drabbades av stora översvämningar. Vattenmassor trängde in i byggnader, förstörde vägar och översvämmade hela stugbyar i de områden som drabbades värst.

SMHI utfärdade röda varningar, den högsta varningsnivån, på flera platser.

Nu ska översvämningarna utredas av MSB.

Beslutet baseras på ett direktiv från EU, som antogs i samband med att stora översvämningar drabbade Europa under 2002. Direktivet, vars syfte är minska negativa konsekvenser av översvämningar, innebär en skyldighet för medlemsländerna att rapportera om större översvämningar.

"MSB arbetar hela tiden med att identifiera var konsekvenserna för översvämningar kan bli stora i Sverige. Information om hur översvämningar påverkar samhället är ett viktigt underlag för samhällsplanering och klimatanpassning, planering av förebyggande åtgärder och för att kunna hålla tillräcklig beredskap", säger Maja Coghlan, som arbetar med naturolyckor på MSB, i ett pressmeddelande.

TT
/
EU
/

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.