När bedragaren kommit över taxichaufförens kod till bank-id, lånar man telefonen och skapar en ny inloggning. Arkivbild.
När bedragaren kommit över taxichaufförens kod till bank-id, lånar man telefonen och skapar en ny inloggning. Arkivbild. - Foto: TT

Kunder misstänks lura taxiförare via bank-id

Flera misstänkta bedrägerier mot taxichaufförer utreds nu av polisen i Borås.Det är fråga om att man metodiskt har gett sig på taxichaufförer på ett ganska raffinerat sätt, säger åklagare Mattias Sjösten till Borås Tidning.


Taxikunder misstänks ligga bakom bedrägerierna, som utförts i flera steg.

Först har man kommit över chaufförens kod till bank-id, troligen genom att en av resenärerna filmat från baksätet när föraren öppnade Swish på sin mobil.

— Jag sa att det kostade 350 kronor. Men tjejen skickade 450 kronor via Swish. Jag ville ge kontanter tillbaka för mellanskillnaden, men hon sa nej till det. Så jag swishade, säger en chaufför som BT pratat med.

Vid en senare resa har kunderna, under någon förevändning, lånat chaufförens mobil. Då har man loggat in på chaufförens bankkonto, och skapat in en ny inloggning till det – från kundens egen mobil.

Sedan har pengar förts ut från chaufförens bankkonto, bland annat för inköp av guld.

De misstänkta bedrägerierna har skett i Boråstrakten och Göteborg. Hur många chaufförer som blivit lurade är oklart.

— Vi har koll på en del. Men det tenderar att trilla in nya. Folk upptäcker inte det här förrän efter några veckor, säger kammaråklagare Mattias Sjösten.

Ingen har delgivits misstanke om brott i utredningen.

— Det kommer att hända saker under de kommande månaderna, säger Mattias Sjösten.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!