De svenska sjukvårdsregionerna har fastställt nivåerna på årets patientavgifter och högkostnadsskydd. Arkivbild.
De svenska sjukvårdsregionerna har fastställt nivåerna på årets patientavgifter och högkostnadsskydd. Arkivbild. - Foto: TT

Nya patientavgifter klubbade i regionerna

De svenska sjukvårdsregionerna har fastställt årets patientavgifter och högkostnadsskydd, skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande.


Region Västernorrland höjde avgiften från 300 till 330 kronor för läkarbesök i primärvården och läkarbesök i den öppna specialiserade vården. Övriga regioner har inför 2023 inte förändrat någon av dessa avgifter.

Vid årsskiftet höjdes högkostnadsskyddet för öppen vård med 100 kronor till 1 300 kronor. Det skyddet gäller i alla regioner och innebär att en patient under ett år som mest betalar 1 300 kronor för öppen vård.

Ett område, Region Uppsala, är dock undantag och där betalar patienten som mest 1 200 kronor.

Högkostnadsskyddet för sluten vård höjdes vid årsskiftet med 10 kronor till 120 kronor per vårddag. Men i Region Östergötland betalar patienterna 100 kronor och i Region Uppsala 110 kronor.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

Två bussar i krock utanför Gällivare

Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

Poppels bryggeri står inför ett vite på hela 500 000 kronor. Konsumentverket har tidigare yrkat för att bryggeriet ska betala en miljon, men efter en överklagan har vitet minskat.

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, enligt åklagaren Matthew Colangelo, som är först ut med måndagens öppningsanföranden i rättegången mot Trump i New York.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.