En man satt frihetsberövad i två dygn innan någon insåg att polisen omhändertagit fel person. Arkivbild.
En man satt frihetsberövad i två dygn innan någon insåg att polisen omhändertagit fel person. Arkivbild. - Foto: TT

Fel person omhändertogs – utredning läggs ner

En man satt frihetsberövad i två dygn innan någon insåg att polisen omhändertagit fel person. Nu läggs förundersökningen om tjänstefel ner, skriver Dagens juridik.


I höstas hade en övervakningsnämnd ett möte där det slogs fast att en man i norra Sverige ”omedelbart skulle omhändertas och förpassas till närmaste häkte eller polisarrest”.

Dagen efter stoppades mannen i sin bil och fördes till arresten, där han satt inlåst i två dygn.

Problemet var bara att fel namn och personnummer skrivits på underrättelsen. Fel man satt alltså frihetsberövad. En utredning om olaga frihetsberövande inleddes, men omrubricerades senare till tjänstefel.

Mannen sade i förhör att det kändes kränkande att sitta inlåst och att han trots att han inte sökte något skadestånd ville att saken skulle gå till åtal.

Så blir det inte.

Kvinnan som förde protokollet under nämndens möte medger att hon blandat ihop namnen men att det hela borde ses som ringa tjänstefel, vilket inte är straffbart. Överåklagaren gick på kvinnans linje och förundersökningen läggs därmed ner.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan din elräkning bli dyrare – igen

Kvinna "hittade inte" till kassan på Ikea – får ersättning

En kvinna gick för att handla möbler i en Ikea-butik. Men när hon skulle betala hittade hon inte kassorna. Hon lämnade butiken utan att betala och får nu ersättning av domstolen.

Då är Beppe Starbrink tillbaka i SVT:s Go'kväll

Har du saknat Beppe Starbrink i Go'Kväll? Tyvärr dröjer det ett tag till innan den populära programledaren dyker upp i rutan igen.

Goldman Sachs klår förväntningarna

Den tunga amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rapporterar en vinst per aktie på 11,58 dollar. Resultatet var bättre än väntat och aktien stiger i förhandeln.

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Att vara pensionär kan kännas ensamt och det är lätt att bli passiv. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar vilka fällor man ska undvika för att ha glada pensionsår.

Polisen i Arvika rapporterar om arbetsplatsolycka

1 timme sedan
"Ännu en arbetsplatsolycka har inträffat i Arvika", skriver polisen på sin hemsida.