Stockholm

Brist på alvedon för barn – vädjan till föräldrar: "Köp inte mer än du behöver"

Under vintermånaderna har tillgången på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form påverkats
Under vintermånaderna har tillgången på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form påverkats. Foto: Isabell Höjman/Christine Olsson/TT

Det råder brist på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form, vilket ofta ges till barn, enligt Läkemedelsverket. Det gäller både i Sverige och Europa.


Läs mer

Att bristen har uppstått beror främst på att det nu under vintermånaderna har funnits en ökad efterfrågan på läkemedel. Men det handlar också om att tillverkarna inte har kunnat producera läkemedel i den mängd och i den takt som har krävts för att möta den höga efterfrågan, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Mickaela Borg, presskontakt på Apoteksgruppen, säger till Dagens Nyheter att företaget har haft brist på febernedsättande för barn sedan januari.

— Det var en kraftig ökning av covid-19, influensa och rs-virus under december vilket har gjort att det blivit brist på flytande paracetamol i januari. Bristen kan vi se i hela Europa.

Det är framför allt mindre receptfria förpackningar av oral lösning som har påverkats. Enligt Mama är hyllorna med flytande alvedon och flera suppositorier för barn helt slut på många apotek.

Läkemedelsverket: "Köp inte mer än vad du behöver"

Bristen beräknas vara åtgärdad i mars. Tills dess omber Läkemedelsverket föräldrar att inte bunkra på de receptfria läkemedel som det är brist på.

”Köp inte mer än vad du behöver för stunden. Den bakom dig i kassan kanske också har ett febrigt barn hemma”, skriver de i ett pressmeddelande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.