Tre män häktades vid Södertörns tingsrätt under fredagseftermiddagen. Arkivbild.
Tre män häktades vid Södertörns tingsrätt under fredagseftermiddagen. Arkivbild. - Foto: TT

Tre häktade i omfattande narkotikahärva

Tre män har häktats i en narkotikahärva och ytterligare en man har gripits i Spanien efter en internationell arresteringsorder.Kvartetten ingår i samma gruppering som misstänks ha smugglat narkotika till Sverige i mycket stor omfattning.


Tre av männen som är i 35-, 40- och 45-årsåldern greps i tisdags. Under fredagseftermiddagen häktades två av dem på sannolika skäl för synnerligen grovt narkotikabrott, och en av dem på sannolika skäl för grovt narkotikabrott.

Polisen har under en längre tid bedrivit spaning, och tack vare den kunde man slå till och göra ett antal gripanden, säger åklagare Lars Ågren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

— Det är synnerligen grovt narkotikabrott, då är det väldigt omfattande, säger han.

"En hel del bevisning"

Åklagaren räknar med att kunna väcka åtal mot männen i höst.

— Bevisläget är gott. Det är mycket kvar att göra i utredningen. Som alltid tar man telefoner, datorer och andra saker i beslag, och de ska gås igenom för att se vad man kan hitta. Min uppfattning är att vi har en hel del bevisning redan nu, säger Ågren.

En fjärde man greps i Spanien i tisdags sedan han begärts häktad i sin frånvaro. Mannen har ännu inte lämnats ut till Sverige.

— Häktningsförhandlingen var i tisdags, sedan utfärdades en europeisk arresteringsorder och han kunde gripas kort därefter, säger Ågren.

Åklagaren vill inte gå in närmare på kopplingen mellan Sverige och Spanien.

— Jag vill inte kommentera själva utredningen på det sättet. En misstänkt finns i Spanien och tre finns i Sverige, säger Ågren.

Polisen: Direkt samband

Ytterligare fyra män i 30- och 40-årsåldern greps i slutet av 2022 och början av 2023, och häktades senare för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, enligt åklagaren.

Grupperingen pekas ut för att i stor skala ha fört in narkotika till Sverige och Stockholms län, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna, säger i pressmeddelandet att polisen ser "direkta samband mellan gatuförsäljningen av narkotika, skjutvapenvåld och de internationella smugglingsleden av stora partier narkotika".

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.