Vågor och högt vatten piskar fyren i Västra hamnen i Malmö.
Vågor och högt vatten piskar fyren i Västra hamnen i Malmö. - Foto: TT

Omfattande strömavbrott under stormen Otto

Stormen Otto som drog in över Sverige på fredagskvällen har orsakat stora störningar i elnäten under natten. Vinden avtar på lördagsmorgonen och SMHI har tagit bort sin orangea varning.


Vid 01 uppgav Eon att över 11 000 hushåll var strömlösa i stora delar av Götaland. Strax efter klockan 05 saknar drygt 7 800 kunder ström, enligt energibolaget.

Den kraftiga vinden bidrog även till att Öresundsbron fick stängas och tågtrafik och färjor har ställts in. Även flygtrafiken drabbades.

Under natten har vinden börjat avta och på lördagen blåser stormen vidare österut och rör sig in över Baltikum, enligt SMHI.

Som blåsigast blev det i Skåne och upp längs västkusten. Kraftigast byvind noterade Hanö och Falsterbo med strax över 30 meter per sekund, enligt SMHI. Gränsen för orkan går vid 33 meter per sekund.

SMHI hade utfärdat en orange varning för stormvindar i västra Skåne, sydvästra Kronoberg, västra Halland och sydvästra Bohuslän fram till klockan 04.

Öresundsbron öppnade åter för trafik strax föra klockan 03, men vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.

Tidigare under fredagskvällen hade flera flygplan stora svårigheter att landa på både Malmö Airport och Kastrup – och de fick söka sig till andra flygplatser, uppgav Luftfartsverket. Även i Göteborg hade ett antal flyg tidigare under kvällen haft problem att landa.

Det är den danska vädertjänsten som döpt stormen eftersom det är i Danmark som vinden väntades nå stormstyrka först, enligt SMHI.

Även färjor i Danmark och södra Norge har ställts in. I Skottland och nordöstra England orsakade ovädret större strömavbrott.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Kalmar

idag 01:09
"Man i 18-årsåldern misstänks för rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om skadegörelse, Växjö

idag 01:04
"Polis beordras till Lammhult med anledning av en misstänkt skadegörelse.", skriver polisen på sin hemsida.