Regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal ökade 2022 jämfört med året innan enligt en kartläggning som SR Ekot gjort. Arkivbild.
Regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal ökade 2022 jämfört med året innan enligt en kartläggning som SR Ekot gjort. Arkivbild. - Foto: TT

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal ökar

Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor och läkare i Sveriges regioner ökade med 1,6 miljarder kronor förra året jämfört med 2021. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort.


Ekot har frågat och fått svar från samtliga regioner om kostnadsutvecklingen för inhyrd vårdpersonal under 2022. För bemanningsanställda sjuksköterskor ökade kostnaderna totalt från 2,4 miljarder kronor till 3,4 miljarder kronor och för inhyrda läkare från 3,7 till 4,3 miljarder kronor.

I snitt ökade kostnaden för sjuksköterskor med 42 procent. I regionerna Blekinge, Gotland, Jämtland/Härjedalen, Norrbotten, Västmanland och Jönköping var kostnaderna dubbelt så höga som året innan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.