Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. - Foto: TT

Billström: Ungerns tidtabell ligger fast

Utrikesminister Tobias Billström (M) fick positiva signaler när han tog emot den ungerska Nato-delegationen.Det som togs upp var att den tidtabell som har beslutats om tidigare ligger fast, säger han.


Den ungerska delegationen ledd av Ungerns vice talman Csaba Hende hade först ett möte med riksdagens talman Andreas Norlén.

Efter mötet sade Hende att Sverige sprider lögner om Ungern. Men han var ändå positiv till att landet kommer godkänna Sveriges Natoansökan.

Därefter åkte delegationen till utrikesdepartementet för att träffa utrikesminister Billström.

— Vi tycker naturligtvis att det är bra att ha en nära kontakt med Ungern, för det gör det lättare att föra en dialog om de punkter där vi är överens och inte överens, säger han.

Sverige liksom EU har tidigare riktat kritik mot Ungern i frågor som gäller rättsstaten och bristen på demokrati.

— Därför så välkomnar vi naturligtvis att den ungerska regeringen har aviserat reformer som syftar till att stärka rättsstatens oberoende i en dialog med EU och det var en av de punkterna som var uppe för diskussion i dag när delegationen besökte oss, säger Billström.

Ungerns parlament har inlett debatten om Sveriges Natoansökan och ett möjligt datum för ratificering har sagts vara den 20 eller 21 mars.

TT: Fick du nåt löfte om när Ungern kan ratificera Sveriges Natoansökan?

— Det som togs upp under mötet var att den tidtabell som har beslutats om tidigare ligger fast, det vill säga att vi utgår från att ratificeringen kommer att äga rum inom kort. Men det är naturligtvis upp till det ungerska parlamentet att slutföra den processen. Det kan vi inte ha några synpunkter på.

TT: Inom kort?

— Det datum som man talat om är i slutet av mars, och det är det som vi siktar på, säger Billström.

TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!