Många fritidsbåtar har fortfarande tvåtaktare med förgasare som är skadliga för livet i vattnet. Arkivbild.
Många fritidsbåtar har fortfarande tvåtaktare med förgasare som är skadliga för livet i vattnet. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppmaning: Skrota din miljöfarliga båtmotor

Tvåtaktare med förgasare orsakar stora utsläpp av ämnen som är skadliga för livet i vattnet och som kan spridas uppåt i näringskedjan och till slut nå människan. Nu uppmanar flera myndigheter och branschorganisationer alla som har sådana motorer att skrota dem.


"Byt helst till en elmotor, en fyrtaktare eller en modern tvåtaktare om du vill ha en ny motor. De har lägre bränsleförbrukning, renare avgaser och en lägre bullernivå än tvåtaktarna med förgasare" säger Lina Petersson, sakkunnig på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Trots att de varit förbjudna i nyförsäljningen sedan 2007 är fortfarande var fjärde motor en tvåtaktare med förgasare.

Problemet är att upp till 30 procent av bensinen går rakt igenom dessa motorer utan att förbrännas. Bensinen innehåller bland annat kolväten som kan leda till exempelvis nedsatt reproduktion, cancer och nedsatt motståndskraft hos fiskar, fåglar och människor.

Nätverket Båtretur tar emot tvåtaktsmotorer kostnadsfritt under 2023.

TT
/
/
Senaste nytt

Massgripanden efter bombdåd i Turkiet

Goda nyheter – turkisk inflation på 60 procent

Den turkiska inflationen har slutat stiga, men låg fortfarande på svindlande 60 procent under september, visar officiella siffror. Det är de första siffrorna från den turkiska statistikmyndigheten sedan president Recep Tayyip Erdogan lade om landets ekonomiska politik.

Statsministern bjuder in alla partiledare till möte om våldsvågen

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets möte på torsdag nästa vecka, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

35-årig man åtalas för tolv år gammalt mord på sin mamma

En 35-årig man i Växjö åtalas för att ha mördat sin mamma för tolv år sedan. Åtalet bygger bland annat på uppgifter från en infiltratör, som skapat en relation till den misstänkte och fått honom att prata.

Personer med psykiska funktionsnedsattättningar får sämre vård än andra

Personer med psykiska funktionsnedsättningar – som schizofreni och liknande tillstånd – får sämre vård än resten av samhället. De utsätts också oftare för övergrepp, visar en kartläggning av Socialstyrelsen.

Polisen i Malå rapporterar om trafikolycka

"Rentjärn, viltolycka på länsväg 370.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.