Kristdemokraternas Sara Skyttedal (KD) i EU-parlamentet 2019. Arkivbild.
Kristdemokraternas Sara Skyttedal (KD) i EU-parlamentet 2019. Arkivbild. - Foto: Fredrik Persson/TT

Skyttedal om anmälan: Förminskat mig själv

Publicerades: 24 Mar, 08:14, Uppdaterades: 24 Mar, 09:20

Skuld och skam gjorde att KD:s EU-parlamentariker Sara Skyttedal väntade nio år med att anmäla ett påstått sexuellt övergrepp, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.Man börjar förminska händelsen inför sig själv, säger hon.


Det påstådda övergreppet ska ha inträffat 2014 och polisanmälan som lämnades in ledde till att den utpekade förövaren, partikollegan Johan Ingerö, fick lämna posten som partisekreterare. En roll han tillträtt bara fem månader tidigare.

Skyttedal berättar för DN om händelsen, som ska ha skett på ett hotell i Stockholm, att hon vaknar upp på natten av att någon ligger "halvt ovanpå" henne och därefter för sin hand upp mot hennes underliv. Hon säger att hon blev "chockad och rädd" och tar bort handen upprepade gånger. När det händer för tredje gången knuffar hon bort honom och då går han till sist därifrån.

Ingerö har upprepade gånger nekat till att händelserna som Skyttedal beskriver har inträffat. Polisanmälan lades ned på grund av utgången preskriptionstid.

Johan Ingerö och Skyttedal ska också i år ha haft en yrkesrelaterad konflikt som handlade om Sara Skyttedals utspel om narkotikapolitik. Skyttedal gick nyligen ut och berättade att hon använt cannabis under sin tid som parlamentariker. Partiet avrådde Skyttedal från att göra en intervju i ämnet.

Skyttedal säger vidare i DN-intervjun att hon övervägde att berätta om händelsen på hotellet där och då.

— Men så tänker man: jag blev ju faktiskt inte våldtagen. Man börjar förminska händelsen inför sig själv. Partiet är på väg in i en stor allmän valrörelse. Han är en auktoritet. Om jag berättar blir det obehagligt. Så jag trycker ned det.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Barn allvarligt skadad efter påkörning

"Unabombaren" Kaczynski är död

Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

1 timme sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

1 timme sedan
Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

2 timmar sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.