Kristdemokraternas Sara Skyttedal (KD) i EU-parlamentet 2019. Arkivbild.
Kristdemokraternas Sara Skyttedal (KD) i EU-parlamentet 2019. Arkivbild. - Foto: Fredrik Persson/TT

Skyttedal om anmälan: Förminskat mig själv

Skuld och skam gjorde att KD:s EU-parlamentariker Sara Skyttedal väntade nio år med att anmäla ett påstått sexuellt övergrepp, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.Man börjar förminska händelsen inför sig själv, säger hon.


Det påstådda övergreppet ska ha inträffat 2014 och polisanmälan som lämnades in ledde till att den utpekade förövaren, partikollegan Johan Ingerö, fick lämna posten som partisekreterare. En roll han tillträtt bara fem månader tidigare.

Skyttedal berättar för DN om händelsen, som ska ha skett på ett hotell i Stockholm, att hon vaknar upp på natten av att någon ligger "halvt ovanpå" henne och därefter för sin hand upp mot hennes underliv. Hon säger att hon blev "chockad och rädd" och tar bort handen upprepade gånger. När det händer för tredje gången knuffar hon bort honom och då går han till sist därifrån.

Ingerö har upprepade gånger nekat till att händelserna som Skyttedal beskriver har inträffat. Polisanmälan lades ned på grund av utgången preskriptionstid.

Johan Ingerö och Skyttedal ska också i år ha haft en yrkesrelaterad konflikt som handlade om Sara Skyttedals utspel om narkotikapolitik. Skyttedal gick nyligen ut och berättade att hon använt cannabis under sin tid som parlamentariker. Partiet avrådde Skyttedal från att göra en intervju i ämnet.

Skyttedal säger vidare i DN-intervjun att hon övervägde att berätta om händelsen på hotellet där och då.

— Men så tänker man: jag blev ju faktiskt inte våldtagen. Man börjar förminska händelsen inför sig själv. Partiet är på väg in i en stor allmän valrörelse. Han är en auktoritet. Om jag berättar blir det obehagligt. Så jag trycker ned det.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!