Svea hovrätt har i ett par fall på sistone förbjudit misstänkta terrorister att lämna sina hemkommuner. Arkivbild.
Svea hovrätt har i ett par fall på sistone förbjudit misstänkta terrorister att lämna sina hemkommuner. Arkivbild. - Foto: Paul Wennerholm/TT

Misstänkt terrorist tvingas kvar i Uppsala

En terrormisstänkt man får inte vistas utanför Uppsala på grund av ökad brottsrisk, rapporterar Dagens Juridik.


Migrationsverket beslutade 2019 att mannen skulle utvisas från Sverige med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll. Men det förelåg hinder mot utvisning och mannen ålades i stället anmälningsplikt och vissa tvångsmedel.

Förra året begärde Säkerhetspolisen att mannen skulle förbjudas att lämna sin hemkommun för att hindra möten med vissa grupperingar. Enligt Säpo fanns annars en risk att han skulle begå terrorbrott eller andra brott mot rikets säkerhet.

Stockholms tingsrätt gick på Säpos linje med hänvisning till det allmännas intresse. Nu avslår Svea hovrätt mannens överklagande och konstaterar att vistelseförbudet inte står i strid med Europakonventionen eller barnkonventionen.

I ett liknande fall beslutade Svea hovrätt nyligen att en man får förbud att lämna Kristianstad. Även där bedömer Säpo att den misstänkte skulle kunna begå terroristbrott.

Rättad: I en tidigare version av texten hänvisades till fel lag.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.