Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och partiledare Magdalena Andersson.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och partiledare Magdalena Andersson. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

S ska bli ett parti i takt med tiden

Publicerades: 27 Mar, 11:34

Socialdemokraterna ska uppdatera sin samhällsanalys, rannsaka sig själva och utforma en politik mer i takt med tiden.Medan partiet gruvar sig över förlusten av regeringsmakten förra året ska politiken som ska återvinna den formuleras.


— I grunden handlar det om vårt land, jag vill att vi ska ta med oss det bästa i det nya, säger partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med partisekreteraren Tobias Baudin.

Partiet tillsätter nu elva arbetsgrupper som ska ta fram politik och förslag, i första hand med sikte på S-kongressen 2025, och därefter valen 2026 och 2030.

Mot sin vilja

Andersson konstaterar att partier som företräder en högerinriktad eller borgerlig politik har haft övervikt i riksdagen sedan den förra borgerliga valsegern 2006. Visserligen var S i regeringsställning mellan 2014 och 2022, men partiet tvingades då, som Andersson, beskriver det, driva igenom förslag som partiet inte ville, som slopad värnskatt.

— Självklart var inte åtta år i regeringsställning förlorade år, tillägger hon dock.

S-ledaren noterar att partiet, trots ökat stöd i det senaste valet, har tappat traditionella väljare i bruksort och ute i landet och tror att det beror på en rad faktorer. Hon nämner ökade klyftor, en känsla av att ha lämnats i sticket när fler dras till städer, omfattande invandring som inte mötts med åtgärder för integration, och misstro mot att välfärden kan leverera.

— Under vår tid (läs: i regering) har budgetarna varit omfördelande men uppenbarligen inte tillräckligt, säger Magdalena Andersson.

Kultur och förnuft

Mer hade, enligt henne, behövts göra för barn som växer upp i utsatta områden. Och klimatpolitik hade behövt formas så att den tar mer hänsyn till att villkoren är inte är desamma i hela landet.

Projektet som S nu drar i gång ska ge förutsättningar för en ny samhällsgemenskap och ska utgå från sådant som respekt, jämlikhet och tillit, hur samhället organiseras samt kultur och värderingar, rättvisa och sunt förnuft.

— I Sverige tränger vi oss inte före i kassan eller sjukvården, säger S-ledaren.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Assange närmare en utlämning till USA

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta på släpet"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.

Eksjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Plycka på riksväg 32", skriver polisen på sin hemsida.

Kraftig brand på soptipp – 15 brandbilar på platsen: "Hot om spridning"

Det brinner i en sophög och 15 brandbilar är på plats vid Hagby återvinningscentral i Täby, norr om Stockholm.

Olof K Gustafsson fick frågan om sitt mest kriminella möte – pekar ut oväntade kändisen

Olof K Gustafsson är svensken som påstår sig vara vd för knarkkungen Pablo Escobars familjeföretag, och hans karriär har väckt många frågetecken. Mene vem är egentligen den mest kända kriminella han har träffat?

Man till sjukhus med ambulanshelikopter efter trafikolycka – stora trafikstörningar

En man i 80-årsåldern skadades allvarligt i en trafikolycka på riksväg 40 i närheten av Ulricehamnstunneln, skriver Göteborgs-Posten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.