De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, tankar om att ta sitt liv och kränkningar. Arkivbild.
De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, tankar om att ta sitt liv och kränkningar. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Smärta och allergi vanligare bland samer

Publicerades: 28 Mar, 12:06

De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt.Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, allergi, tankar om att ta sitt liv och kränkningar än i befolkningen i stort.Det visar den första nationella folkhälsoundersökningen bland samer i Sverige.


Fakta: Så gjordes studien

Enkätstudien är gjord av Folkhälsomyndigheten i samarbete med forskargruppen Lávvuo vid Umeå universitet.

I studien har 3 658 samer i Sverige i åldern 18–84 år besvarat en enkät om hälsa, livsvillkor och levnadsvanor.

Resultaten har jämförts med data från den nationella folkhälsoenkäten i Sverige. Båda undersökningarna gjordes 2021.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Enkätstudien har besvarats av 3 658 samer och är gjord av Folkhälsomyndigheten i samarbete med en forskargrupp vid Umeå universitet.

73 procent uppger att de har en god allmän hälsa och 87 procent skattar sitt psykiska välbefinnande som gott. Det är i nivå med befolkningen i övrigt.

Men det finns vissa skillnader.

"Det är till exempel en större andel samer än av befolkningen i övrigt som uppger att de har värk och smärta i olika delar av kroppen, astma och allergi samt övervikt och fetma", säger Marjan Vaez, utredare vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

"Det är också en större andel samer som uppger att de någon gång övervägt eller försökt att ta sitt liv. Vidare uppger en större andel samer än befolkningen i övrigt att de blivit behandlade eller bemötta så att de känt sig kränkta," fortsätter Marjan Vaez.

Problem med stillasittande mer än tio timmar om dagen och riskkonsumtion av alkohol och rökning är mindre bland samer än i befolkningen i stort, visar undersökningen.

Folkhälsomyndigheten har ett regeringsuppdrag där de ska stärka och utveckla kunskapen om hälsosituationen bland nationella minoriteter och samer.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Hovrätten fastställer dom om folkrättsbrott

Sämre tillväxt än väntat i euroländerna

BNP i euroländerna sjönk med 0,1 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före. I årstakt var tillväxten 1,0 procent, visar en rapport från statistikbyrån Eurostat.

Regeringen skyndar på förslag om ny kärnkraft

Regeringen skyndar på lagförslagen som ska göra det möjligt att bygga ny kärnkraft och på fler platser. Vi vill få igenom de här lagförändringarna så fort som möjligt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till TT.

Länsstyrelsen: Grönt ljus för Triton vindpark

Den havsbaserade vindparken Triton kan få tillstånd att byggas, meddelar Länsstyrelsen i Skåne, skriver energibolaget OX2 i ett pressmeddelande.

Flera barn skadade i knivdåd i Frankrike – blev attackerade på lekplats

Sex personer, bland dem barn, har skadats i ett knivdåd i franska Annecy. Den misstänkte ska vara gripen.

SBB-chefen: Värderar köpare noga

Den nytillträdde SBB-chefen Leiv Synnes tonar ned risken för att det krisdrabbade fastighetsbolaget ska sälja säkerhetspolitiskt känsliga fastigheter till olämpliga köpare. "Vi delar uppfattningen att fastigheter som kan bedömas vara säkerhetspolitiskt känsliga måste värnas särskilt", skriver han i ett mejl till TT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.