Rikspolischefen Anders Thornberg på tisdagens pressträff.
Rikspolischefen Anders Thornberg på tisdagens pressträff. - Foto: Pontus Lundahl / TT

Högsta antalet fängelseår för grov brottslighet

Publicerades: 28 Mar, 12:24, Uppdaterades: 28 Mar, 14:06

467 utdömda fängelseår i fjol – det högsta sedan den myndighetsgemensamma satsningen mot den organiserade brottsligheten inleddes 2009.Resultaten fortsätter att utvecklas i positiv riktning, säger rikspolischefen Anders Thornberg på en pressträff.


Myndigheternas årsrapport för 2022 visar även att Kronofogden säkrade tillgångar på 73 miljoner i fjol, vilket också är en rekordnotering. Det är närmare en fördubbling jämfört med 2021.

— 2022 kommer säkerligen gå till historien som ett av de mörkare kapitlen på många år avseende situationen i vår omvärld med kriget i Ukraina och den osäkra ekonomiska situationen som drabbat världen, säger Anders Thornberg.

Trots många utmaningar anser myndigheterna att utvecklingen går åt rätt håll.

— Utfallet under 2022 visar att de senaste årens goda lagföringsresultat har överträffats, säger Thornberg vidare.

Antalet fällande domar vad gäller grov ekonomisk brottslighet ökade. Grova narkotikabrott och grova våldsbrott stod för de längsta utdömda fängelsetiderna.

TT: De här höga siffrorna ni lyfter fram, är det också ett symtom på att den här brottsligheten är mer omfattande än den varit tidigare?

— Jag tror det. Det här handlar om att slå mot toppen. Det är strategiska personer som vi jobbar mot i den här speciella satsningen, svarar Thornberg.

Totalt ingår tolv myndigheter i det myndighetsgemensamma arbetet, däribland Polismyndigheten, Kronofogden, Åklagarmyndigheten, Försäkringskassan och Tullverket.

TT
/
/
Senaste nytt

Kraftig brand i Landvetter

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

"Olycka i korsningen Sigtunagatan och Södra Förstadsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

Det finns bra och mindre bra sätt att få bort fästingar på. Det bästa är att använda sig av fästingborttagare eller pincett – men om man inte har tillgång till det då?

Flygvärdinnans skarpa varning till föräldrar – låt inte barnen göra det här: "Vidrigt"

Ska du ut och resa med barn framöver? Då har en anonym flygvärdinna en tydlig uppmaning kring vad du verkligen inte bör låta den lilla göra ombord. – Det är vidrigt, säger hon till The Sun.

Assange närmare en utlämning till USA

1 timme sedan
Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta på släpet"

1 timme sedan
En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.