När säger man glad påsk, och hur önskar man glad påsk på några av världens alla språk?
När säger man glad påsk, och hur önskar man glad påsk på några av världens alla språk? - Foto: Pexels

Så säger du glad påsk – på 11 olika språk

När säger man egentligen glad påsk, vad kan man skriva i sitt påsk-kort och hur firas påsken runt om i världen? Nyheter24 reder ut det och listar dessutom hur du önskar glad påsk på några av världens alla språk.


När säger man glad påsk?

Enligt kristen tradition ska man inte hälsa glad påsk förrän under påskafton. Men nu för tiden önskar man glas påsk under hela påskhelgen. 

Det är vanligt att säga det när man träffar vänner och familj under påsklunchen eller påskmiddagen. Men det är också vanligt att skicka glad påsk-hälsningar via SMS eller sociala medier till personer som man inte kan träffa personligen. 

7 färdiga snapsvisor till påsk – både roliga och grova

Glad påsk-kort – tips på text för hälsning

Klurar du på vad du ska skriva för hälsning i ditt glad påsk-kort? Här är några förslag på vad du kan inkludera för text i kortet:

"Glad påsk! Hoppas du får en fantastisk helg fylld med god mat, skratt och massor av påskägg!"

"Påskhelgen är här och det är dags att njuta av allt som den har att erbjuda. Glöm inte att ta det lugnt och koppla av med dina nära och kära. Glad påsk!"

"Påsk är en tid för glädje och återfödelse. Låt oss fira denna speciella helg tillsammans och skapa minnen som varar livet ut. Glad påsk!"

"Påskharen är på språng och sprider påskglädje överallt. Låt oss göra detsamma och sprida lite kärlek och glädje denna påsk. Glad påsk!"

Tipspromenad till påsk: 25 roliga frågor – med färdiga svar

Hur firar man påsk i andra delar av världen?

Påskklockorna i Frankrike: I Frankrike ringer kyrkklockorna inte från torsdagen före påsk till lördagen före påsk. Under denna tid berättas det för barnen att klockorna har flugit till Rom för att hämta påskäggen från påven. Sedan på påskafton återvänder klockorna till Frankrike och ringer för att fira Jesu uppståndelse.

Påskhäxorna i Sverige: I Sverige tror man på en gammal folktro som säger att häxor flyger till Blåkulla (en plats som anses vara djävulens hemvist) under påskafton. Detta har blivit en rolig påsktradition i Sverige där barn klär ut sig till påskhäxor och går runt i grannskapet för att samla godis.

Påskeldar i Finland: I Finland är det vanligt att man tänder påskeldar på lördagskvällen före påsk. Detta är en gammal hednisk tradition som symboliserar vinterns slut och vårens ankomst. Folk samlas runt elden och njuter av kvällen tillsammans.

Påskvatten i Ungern: I Ungern är det vanligt att män besöker kvinnor och kastar vatten på dem på påskmåndagen. Denna tradition har ursprung från en gammal legendarisk berättelse om en ungersk prins som kastade vatten på en kvinna som han tyckte om, för att symbolisera rening och fruktbarhet.

Påskpapegojor i Latinamerika: I Latinamerika är det vanligt att man tillverkar papegojor i färgglatt papper och hänger upp dem under påsken. Dessa papegojor symboliserar Kristi uppståndelse och återfödelse.

Påskharen i USA: I USA är det vanligt att påskharen kommer på besök och lämnar påskägg till barnen. Äggen är fyllda med godis och små presenter, och göms ofta runt huset eller trädgården för barnen att hitta på påskmorgonen.

Påskduvor i Bulgarien: I Bulgarien är det vanligt att man pyntar sina hem med duvor gjorda av färgat papper under påsken. Dessa duvor symboliserar frid och hopp om en bättre framtid.

Påskfrosseri i Italien: I Italien äter man traditionellt en stor påskmiddag som består av många olika rätter, inklusive en påsktårta med mandelmassa och en kaka som kallas colomba (duva).

Påskprocessioner i Spanien: I Spanien hålls påskprocessioner i många städer och byar. Dessa processioner inkluderar ofta dramatiska scener från Jesu lidande och död, och involverar deltagare som bär påskkors, ljus och andra symboler.

Påskbad i Norge: I Norge är det vanligt att man tar ett påskbad i iskalla sjöar eller hav. Detta är en utmanande tradition som symboliserar renhet och återfödelse, och är en populär aktivitet för många norrmän under påsken.

Hur säger man glad påsk på olika språk?

I och med att påsken firas världen över kan man hälsa glad påsk på en rad olika språk. Nedan följer glad påsk-hälsningar på några av världens alla språk.

Glad påsk på engelska

"Happy Easter", säger man på engelska.

Glad påsk på tyska

"Frohe Ostern", säger man på tyska.

Glad påsk på spanska

"¡Felices Pascuas!", säger man på spanska.

Glad påsk på franska

"Joyeuses Pâques", säger man på franska.

Glad påsk på italienska

"Buona Pasqua", säger man på italienska.

Glad påsk på portugisiska

"Feliz Páscoa", säger man på portugisiska.

Glad påsk på nederländska

"Vrolijk Pasen", säger man på nederländska.

Glad påsk på polska

"Wesołych Świąt Wielkanocnych", säger man på polska.

Glad påsk på ryska

"Счастливой Пасхи! (Schastlivoy Paskhi!)", säger man på ryska.

Glad påsk på kinesiska

" 复活节快乐 (Fùhuó jié kuàilè)", säger man på kinesiska.

Glad påsk på arabiska

"فصح سعيد  (fiṣḥ sa’īd)", säger man på arabiska.

Kahoot: 10 kluriga frågor till ditt quiz om påsken

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!