Många äldre runt om i landet kan sakna en demensdiagnos, visar en granskning som gjorts av officiell statistik. Arkivbild
Många äldre runt om i landet kan sakna en demensdiagnos, visar en granskning som gjorts av officiell statistik. Arkivbild - Foto: Jessica Gow / TT

Larmet: Tusentals dementa saknar diagnos

Möjligheten att få undersökning och en demensdiagnos beror på var du bor – det råder nämligen stora regionala skillnader i diagnostisering. I Stockholm registreras i genomsnitt fem gånger så många med demens jämfört med Jämtland, enligt en granskning av Uppdrag Granskning.


— Om man hade en sådan skillnad när det kommer till exempelvis bröstcancer så hade det varit en nationell kris, säger Michael Axenhus vid Karolinska institutet till SVT-programmet.

Vid en genomgång forskare gjort av nationell statistik visar det sig att Stockholms län har i genomsnitt 1 215 demensdiagnoser om året per 100 000 invånare som är äldre än 65 år. Jämtlands siffra är 229.

Skillnaderna tros bero på att vissa regioner nedprioriterat diagnosen, samt att det kan vara svårt att få tag på rätt resurser.

När en bromsmedicin mot alzheimer snart väntas bli godkänd i Sverige riskerar tusentals gå obehandlade om de saknar rätt diagnos, varnar Michael Axenhus.

TT
/
/
/
Senaste nytt

S: Sätt in militären mot gängen

Zlatan Ibrahimovic stoppas – får inte vräka hyresgäst på Östermalm

Zlatan Ibrahimovic blir inte av med hyresgästen han försökt vräka från huset på Östermalm – i alla fall inte än. Kronofogden går emot fotbollsstjärnans önskan, och väljer att invänta tingsrättens beslut.

Misstänkt dubbelmord i Norge

En person har efterlysts internationellt efter att två personer hittats döda i en lägenhet i den norska Kristiansand, skriver NTB.

Steg mot ny kärnkraft – men oklart när

Regeringen tar nu ett första steg för att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer och på fler platser än i dag. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte spå när en första ny reaktor skulle kunna stå klar.

Solna: Polisen rapporterar om trafikbrott

"På fyra platser inom Solna kommun rapporterades fyra fordonsförare. Detta skedde melllan klockan 08:34 till klockan 10:34.", skriver polisen på sin hemsida.

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

Tusentals barn diagnostiseras med npf-diagnoser varje år. Du som förälder kan ha rätt till flera tusen i ersättning från Försäkringskassan i ett så kallat omvårdnadsbidrag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.