Nätverket misstänks bland annat ha smugglat stora mängder cannabis. Arkivbild.
Nätverket misstänks bland annat ha smugglat stora mängder cannabis. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Smugglade knark gömt i lastbilar – 19 gripna

Svensk och spansk polis har tillsammans med Europol avslöjat ett kriminellt nätverk som smugglat stora mängder knark mellan länderna via lastbilar.


För att dölja smugglingen har narkotikan gömts i specialbyggda lådor med isoleringsmaterial i den lagliga lasten. Tre transporter från Spanien har stoppats och totalt har polisen beslagtagit 550 kilo cannabis i Sverige och 162 kilo marijuana i Frankrike.

Nätverket har kartlagts av polisen i region Väst sedan sommaren 2022.

"Vår teori är att detta har pågått under lång tid, kanske under flera år", säger Mats Johansson, biträdande gruppchef vid spaningssektionens utredningsgrupp i region Väst, i ett pressmeddelande.

I den parallella spanska utredningen identifierades ett litauiskt nätverk som gömde narkotikan bland laglig last och som användes för transport av narkotikan till Sverige och andra länder.

De huvudmisstänkta för smugglingen greps i Spanien och Sverige i februari i år. Efter det har spansk polis gjort ytterligare ingripanden och bland annat hittat 44 kilo marijuana i en lastbil samt en inomhusodling med marijuana i Alicante-området.

Sammanlagt har 19 personer gripits i båda länderna.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!