Kirurgen Paolo Macchiarini på väg in i sal 3 i Svea hovrätt där rättegången på fredagen fortsatte med försvarets sakframställning.
Kirurgen Paolo Macchiarini på väg in i sal 3 i Svea hovrätt där rättegången på fredagen fortsatte med försvarets sakframställning. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

"Paolo Macchiarinis syfte var att rädda liv"

Patienterna som fick syntetiska luftstrupar inopererade av Paolo Macchiarini var i så dåligt skick att det saknades andra alternativ.Det hävdar försvaret, som även ifrågasätter trovärdigheten hos flera visselblåsare.


Fakta: Macchiarinimålet

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel av tre av sina patienter, två män och en kvinna, som transplanterades med syntetisk luftstrupe 2011–2012.

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att ingreppen skett "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och att det brutit mot lagen då "det inte utgjort led i någon form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie". Gärningarna ska enligt åklagaren bedömas som grova bland annat då de orsakat "svåra kroppsskador och ett mycket svårt lidande".

I andra hand yrkar åklagaren på att kirurgen ska dömas för vållande till kroppsskada, grova brott.

Den 16 juni dömdes Paolo Macchiarini av Solna tingsrätt till villkorlig dom för vållande till kroppsskada, grovt brott, mot en av hans patienter. Han friades i de andra två fallen. Domen överklagades av både försvar och åklagare.

Vållande till kroppsskada har ett lägre straffvärde än misshandel och bedöms i detta fall inte nå upp till ett års fängelse. För att kunna dömas för misshandel krävs att det finns ett uppsåt, vilket helt saknades i Macchiarinis fall, ansåg tingsrätten.

Källa: Åklagarmyndigheten, Solna tingsrätt

Efter att åklagarsidan under fyra dagar lagt fram sin omfattande sakframställning i Svea hovrätt var det på fredagen försvarets tur att få ordet.

Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig ifrågasatte då tillförlitligheten hos flera av de visselblåsare, tidigare kollegor till Macchiarini, som slog larm om kirurgens operationer med syntetiska luftstrupar. Detta med hänvisning till att de själva var delaktiga i italienarens operationer och forskning.

— De är också fällda för forskningsfusk och har deltagit vid operationer efter det att man påstår att det har funnits indikationer på att det inte har gått bra. Det tycker jag att man måste ha med sig när man bedömer deras uppgifter, säger Björn Hurtig under sin sakframställning.

Yrkar på fängelse

Åklagarsidan vill att Paolo Macchiarini fälls och döms till fängelse för tre fall av grov misshandel av de tre patienter som 2011 och 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade på Karolinska sjukhuset i Solna.

Försvaret vill i sin tur att kirurgen frikänns från ett fall av vållande till kroppsskada som han dömdes för i tingsrätten.

Macchiarinis syfte med operationerna var, betonar Hurtig, att rädda livet på svårt sjuka patienter där det enda alternativet varit palliativ behandling. Samtliga operationer, tillägger han, skedde som ett lagarbete som involverade ett stort antal personer.

— Paolo har inte beslutat om eller utfört ingreppen själv. Det är flera personer, högutbildade och insatta i medicin, som har deltagit i beslutsfattandet och ingreppen.

Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig (vänster) anländer till Svea hovrätt för rättegången mot Paolo Macchiarini, som står åtalad för tre fall av grov misshandel. Kirurgen dömdes i tingsrätten till villkorlig dom för ett fall av vållande till kroppsskada.

"Liv eller död"

Den fällande domen för vållande till kroppsskada gäller en ung turkisk kvinna som opererades 2012 och avled 2017 efter att ha intensivvårdats i flera år. Bakgrunden till transplantationen var en misslyckad handsvettsoperation i Turkiet som ledde till allvarliga komplikationer.

Redan när kvinnan kom till Karolinska var hennes tillstånd, enligt Björn Hurtig, så allvarligt att hon riskerade att dö när som helst.

— Det var verkligen fråga om liv eller död.

Enligt åklagarsidan har transplantationerna inte varit fråga om sjukvård, utan experiment utförda på människor. Fel, enligt försvaret, som bland annat lyfter fram mejlväxlingar där Macchiarini diskuterar behandlingsalternativ och omnämner transplantation som en reservplan om andra ingrepp inte fungerar.

— En operation är sjukvård, de erfarenheter man drar efteråt och eventuellt publicerar är forskning, säger Björn Hurtig.

Nöden i fokus

Den centrala frågan i målet handlar om brottsbalkens nödparagraf, som medger ansvarsfrihet för gärningar som begås i nöd.

Tingsrätten kom fram till att Macchiarini, trots att ingreppen inte överensstämde med kravet om vetenskap och beprövad erfarenhet, i två av fallen handlat i nöd på grund av patienternas tillstånd.

Den tredje transplantationen på den turkiska kvinnan borde enligt domstolen aldrig ha genomförts med tanke på de svåra komplikationer som drabbade de två tidigare patienterna.

Åklagarsidan anser i sin tur att ingen av de tre patienterna var så nära döden att de oprövade ingreppen var motiverade. Varken med hänvisning till brottsbalken eller så kallad vitalindikation, alltså att transplantation var den enda tillgängliga behandlingsmetoden för att rädda deras liv.

Rättegången väntas pågå till slutet av maj.

Så gick Paolo Macchiarinis transplantationer med syntetiska luftstrupar till.
TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.